Budapešť 25. februára (TASR) - Delegáti konferencie o potravinovej bezpečnosti konajúcej sa pod záštitou Organizácie Spojených národov (OSN) v Budapešti sa dnes zhodli na tom, že v Európe sa množia ochorenia a infekcie z potravín.
Predstavitelia Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) uviedli, že sa zvyšuje počet prípadov ochorení, ktorých pôvodcami sú mikroorganizmy ako napríklad salmonelóza a zároveň ochorení pochádzajúcich z potravín kontaminovaných rôznymi chemikáliami.
Experti zo zdravotníckej oblasti, zástupcovia producentov a konzumentov zo 40 krajín na konferencii diskutovali najmä o spôsoboch, ktoré by mohli zlepšiť kvalitu potravín.
Odborník FAO Hartwig de Haen uviedol, že potraviny v Európe nikdy neboli tak bezpečnejšie ako teraz. Zároveň však podotkol, že aj napriek tomu je počet ľudí, ktorí ochorejú v dôsledku požitia kontaminovaných potravín a počet prípadov úmrtí stále vysoký. Delegáti konferencie sa však zhodli na tom, že konzumenti majú právo na to, aby si v každej európskej krajine mohli zakúpiť bezpečné potraviny.
David Nabarro z WHO informoval o tom, že takmer jedna tretina obyvateľov priemyselných krajín ochorie ročne v dôsledku požitia kontaminovanej stravy. Náklady na liečbu takýchto chorôb a ekonomické straty sa pritom vždy vyčíslia na niekoľko miliárd dolárov. Najrizikovejšími skupinami sú starí ľudia, deti a tehotné ženy.
Účastníci konferencie sa preto zhodli na potrebe zosúladenia veterinárnych a potravinových bezpečnostných kontrol a rozšírenia rýchleho výstražného systému pre prevenciu bezpečnosti potravín a živočíšnych krmív. Holandský minister poľnohospodárstva Laurens Jan Brinkhorst podporil myšlienku rozšírenia výstražného systému aj do krajín, ktoré v súčasnosti ešte nie sú členmi Európskej únie (EÚ).
1 5 mic juh