New York 26. novembra (TASR) - Len tri mesiace stravovania sa v stredomorskom štýle stačia na zníženie rizika srdcového infarktu o 15 percent, píšu vedci v americkom odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition.
Vplyv stredomorskej stravy na srdcovú činnosť je vedecky dokázaný, tvrdí Denis Lairon z lekárskej fakulty univerzity vo francúzskom meste Marseille. Ide predovšetkým o výživu bohatú na celozrnné obilniny, ovocie, zeleninu, orechy, ryby, olivový olej a s nie príliš veľkým množstvom červeného mäsa.
Na teste sa zúčastnilo 212 mužov a žien s miernou náchylnosťou na srdcový infarkt. Boli inštruovaní, aby štyrikrát týždenne jedli rybie mäso a červené mäso len raz do týždňa. Mužom bolo povolené vypiť dva poháre vína denne - ženám len jeden.
1 dem