SME

Sudy vyrába aj v nedeľu. Už 40 rokov

Pri lese rozvoniava čerstvo napílené drevo. Okolo píly sa zvŕta čiperný 65-ročný dôchodca.

Majster sudár: Alexander Kalíšek. Drevo je jeho vášeň, robí aj v nedeľu. FOTO - AUTORKA


Pri lese rozvoniava čerstvo napílené drevo. Okolo píly sa zvŕta čiperný 65-ročný dôchodca. Alexander Kalíšek zo Svätého Antona robí súdky na víno. Tomuto remeslu sa venuje už 40 rokov, na Slovensku patrí medzi elitu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako mladý chlapec sa vyučil pre závod Preglejka Banská Štiavnica. Práca s drevom ho chytila za srdce. Zdokonaľoval sa, všetko vylepšoval. Sám posúval výrobné techniky dopredu. Šiel robiť na družstvo, no už vtedy vyrábal sudy doma.

Pokračuje v tom dodnes. Hoci by mal v dôchodku oddychovať, stále je v dielni, pri píle. "Často zájdem aj v nedeľu, aj počas voľna," hovorí s netajenou vášňou k remeslu majster Kalíšek.

SkryťVypnúť reklamu

Najlepší sud je podľa neho dubový. Správne by sa mali stínať duby, vhodné na výrobu sudov, v mesiacoch, ktoré sa končia písmenom r. Teda od septembra do polovice marca. Vtedy je drevo najkvalitnejšie.

Po spílení musí jeden celý rok schnúť, až potom je pripravené na spracovanie. Samotná výroba suda trvala kedysi, keď majster nemal pomocníkov - stroje, aj celý týždeň. Dnes dokáže pán Kalíšek vyrobiť sud aj za jeden deň. A majú vskutku dlhú životnosť.

"Viem, že dakde sú ešte moje výrobky zo šesťdesiateho roku, ktoré sa stále používajú. Videl som už aj sud z roku 1900," hovorí majster. To, koľko kusov sudov za svoj život vyrobil, si nepamätá. Len odhadom vraví: "Bude to okolo dvetisíc!"

Jeho sudy už prekročili aj hranice našej republiky. Záujem o ne mali a stále majú vinári z Česka, Talianska, Maďarska, Rakúska či z Francúzska. Na finančnom ohodnotení to nevidieť, no on to nikdy nerobil pre peniaze.

SkryťVypnúť reklamu

"Len mi je ľúto, že debnárov je tu čoraz menej. Hoci, musím povedať, že za mnou chodia po radu traja, ktorí ešte budú v našich končinách pokračovať v tomto remesle. Rozbehli podnikanie. Treba ďalších zaúčať."

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 367
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 958
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 691
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 137
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 052
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 1 985
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 668
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 630
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu