FOTO |
Svet objavil diétu, ktorá odporúča denne zjesť 100 gramov čokolády a piť červené víno. Je to vôbec možné? Podľa austrálskych a holandských vedcov áno. Tí podľa časopisu British Medical Journal tvrdia, že čokoládovo-vínna diéta zníži riziko srdcového ochorenia o 78 percent.
Bádatelia vypracovali jedálny lístok, v ktorom sa sústredili na sedem potravín, znižujúcich hladinu cholesterolu a krvného tlaku. Denne podľa nich treba vypiť 150 mililitrov červeného vína. Preukázateľne sa totiž zistilo, že to obmedzuje riziko srdcových chorôb o 32 percent a 100 gramov čokolády denne znižuje krvný tlak.
Je rovnako potrebné, aby človek jedol každý týždeň štyri jedlá pripravené z rýb po 114 gramoch. Dosiahne tak zníženie rizika choroby srdca o 14 percent.
Ďalej je nutné zjesť denne aj 400 gramov ovocia a zeleniny a 68 gramov mandlí, ktoré sa zasa postarajú o redukciu cholesterolu. Aj to znižuje tlak.
K zníženiu cholesterolu prispeje aj denná konzumácia 2,7 gramov cesnaku.
Muži, ktorí sa takto budú stravovať, budú žiť o 6,5 roka dlhšie a o deväť rokov dlhšie bez choroby srdca.
Ženy si predĺžia život o 4,8 roka a bez srdcovej choroby budú žiť o osem rokov dlhšie.
Účinnosť takej stravy je vraj možné ešte posilniť, ak "diétni konzumenti" pridajú k jedálnemu lístku olivový olej, sójové bôby, rajčiny, orechy, čaj či vločky. (čtk)
Čokoláda znižuje krvný tlak. FOTO - TASR Tento muž už neochorie. FOTO - ČTK |