Londýn 21. marca (TASR) - Nová britská štúdia potvrdila pravdepodobnú súvislosť medzi konzumáciou mäsa zo zvierat nakazených tzv. chorobou šialených kráv (BSE) a prepuknutím novej varianty smrteľnej Creutzfeldtovej-Jakobovej choroby (nvCJCH) u človeka. Dnes zverejnená štúdia sa sústredila na anglickú dedinku Queniborough, v ktorej na nvCJCH zomrelo už päť ľudí.
Toto nezvyčajné nahromadenie úmrtí súvisí podľa vedcov so zastaranými spôsobmi zabíjania zvierat a spracovaním mäsa v miestnych bitúnkoch a mäsiarstvach. Mäsiari napríklad hlavy zabitých kráv otvárajú, aby z nich vybrali mozog, ktorý je spolu s miechou najrizikovejším orgánom na prenos nvCJCH.
Mozog hovädzieho dobytka je chránený tenkou blanou. V prípade jej porušenia mozog ľahko presakuje a jeho časti sa môžu zachytiť na mäse určenom na konzumáciu pre ľudí. Prostriedkami prenosu sú pravdepodobne ruky a nože mäsiarov. Na nakazenie človeka stačia asi malé množstvá mäsa napadnutého BSE.
Aj v queniboroughských bitúnkoch používajú nebezpečnú metódu zabíjania zvierat. Kravy tam zabíjajú vrážaním kolov do mozgu.
Okrem konzumácie hovädzieho mäsa nemalo päť obetí nvCJCH z Queniboroughu nič spoločné. Spočiatku sa špekulovalo, že sa nakazili u rovnakého lekára a alebo pitím vody, výskum to však nepotvrdil.