LONDÝN. Tím britských vedcov študujúcich šimpanzy na západe Afriky zdokumentoval, ako sa tieto primáty vzájomne delili o fermentované ovocie, ktoré následne konzumovali.
Kamery rozmiestnené v národnom parku Cantanhez v štáte Guinea-Bissau ležiacom na západnom pobreží Afriky zachytili šimpanzy, ako sa delili o kvasené plody afrického chlebovníka.
Neskoršia analýza potvrdila, že plody obsahovali etanol, uvádza vedecký tím z Exeterskej univerzity.
Šimpanzy zrejme alkohol používajú podobným spôsobom ako ľudia, uvádza štúdia zverejnená 21. apríla vo vedeckom žurnále Current Biology.
„Vieme, že pitie alkoholu u ľudí uvoľňuje dopamín a endorfíny, čo spôsobuje pocity šťastia a uvoľnenia,“ uvádza v tlačovom vyhlásení Anna Bowlandová z univerzitného Centra pre ekológiu a ochranu prírody.

„Okrem toho vieme, že požívanie alkoholu spolu s inými osobami, napríklad v rámci tradičného hodovania, pomáha vytvárať a posilňovať sociálne väzby. Takže teraz vieme, že šimpanzy žijúce v divočine spoločne konzumujú ovocie obsahujúce etanol. Otázka znie – majú z toho podobné benefity?,“ dodala.
Podľa vedcov je pozoruhodné, že sa šimpanzy podarilo zachytiť pri delení sa o ovocie. Zvyknú ho totiž konzumovať osamote.
„Šimpanzy sa nie vždy delia o potravu, toto správanie preto môže byť dôležité. Musíme ďalej skúmať, či cielene vyhľadávajú ovocie s obsahom etanolu a ako ho ich telo metabolizuje, no toto ich správanie môže byť raným vývojovým stupňom hodovania. Ak je to tak, naznačuje to, že ľudský zvyk spoločne hodovať môže mať korene hlboko v našej evolučnej histórii,“ uvádza biologická antropologička Kimberley Hockingsová.