FOTO |
Občas mäsiarstve skončia aj pretekárske kone. foto - reuters
Ešte ich občas vidieť, ale je to čím ďalej vzácnejšie. V Paríži je ich už len niečo vyše dvadsať a v celom Francúzsku necelých tisíc, kým pred šiestimi rokmi ich bolo 1300. Konských mäsiarstiev nezadržateľne ubúda úmerne s tým, ako sa v krajine znižuje spotreba konského mäsa, ktoré mnohí považujú za pochúťku.
Ešte v roku 1998 si konské mäso na obed alebo večeru dopriala aspoň jedna štvrtina francúzskych domácností a ročná spotreba na osobu bola 60 dekagramov. Už to bolo len niečo vyše tretiny z množstva, čo sa zjedlo v roku 1980 - vtedy to bolo 97 000 ton. Odvtedy konských mäsiarov potešila len choroba šialených kráv, v jej dôsledku sa ich obchody začali hýbať trochu viac, ale celkovo pokles pokračoval. Vlani dosiahla spotreba už len 25 000 ton a v tomto roku sa čaká zníženie o ďalšie tri percentá.
Hlavná príčina je v meniacom sa pohľade na koňa, ktorého stále častejšie považujú skôr za zvieracieho spoločníka ako za čisto úžitkové zviera. "Kôň sa neje," je hlavné heslo kampane niekoľkých organizácií na ochranu zvierat proti jedeniu konského mäsa a proti zlému zaobchádzaniu s koňmi pri preprave na bitúnok.
Do týchto kampaní sa zapojila i bývalá filmová hviezda Brigitt Bardotová, ktorá nedávno vydala vyhlásenie, v ktorom "úpenlivo prosí francúzskych ľudí, aby už kone nejedli", pretože je to "barbarstvo".
Druhou príčinou je relatívne vysoká cena. Konské mäso je cenovo na úrovni teľacieho a je drahšie ako hovädzie i bravčové. Postava z Poláčkovej knihy Bolo nás pätnásť - pán Fajst, ktorý, ako je známe, "bravčové zjedol, potom kúpil konské mäso pre celú rodinu" - by sa dnes asi čudoval ako draho by ho to lacné mäso pre rodinu vyšlo.
Hoci jeden americký server zaraďuje konské mäso (spolu s krvavnicami, ustricami, bravčovými paprčkami, tatárskym biftekom a niekoľkými ďalšími položkami) medzi "najodpudzujúcejšie jedlá vo Francúzsku", väčšina konského mäsa, ktoré sa vo Francúzsku zje, pochádza práve zo Spojených štátov. Živé kone na porážku sa vozia hlavne z Poľska, vlastná francúzska produkcia kryje spotrebu len z desatiny. (čtk)