SME

Na TikToku sa rozpútala mánia. Švédom kvôli virálu dochádzajú sladkosti

Bonbónový šalát sa stal hitom.

Ilustračná snímka.Ilustračná snímka. (Zdroj: Flickr.com / Brian Turner)

ŠTOKHOLM. Švédi milujú sladkosti. Takže keď tento rok americká odborníčka na marketing na TikToku rozpútala mániu po švédskych bonbónoch, cítili hrdosť, že sa dôležitá časť národnej kultúry dočkala svetového uznania.

Áno, Dáni síce dali svetu liek na chudnutie Ozempic, ale Švédi majú svoje lördagsgodis - sobotné sladkosti - keď rodiny zjedia za jediný večer viac ako kilo lepkavých pochúťok, napísal server The Observer.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Deň, keď došli bonbóny

Hrdosť potom ale vystriedalo podráždenie - to keď dodávky niektorých švédskych sladkostí na jeseň vyschli pre vysoký dopyt v Spojených štátoch, Južnej Kórei a Škandinávii. Do hry totiž vstúpil ďalší faktor v podobe inej, nemenej dôležitej švédskej tradície: šesťtýždňová letná dovolenka.

SkryťVypnúť reklamu

"Tento trend začal silnieť už na jar, ale my sme bohužiaľ nemali dostatok zásob, keď prišlo leto," povedal Niclas Arnelin, riaditeľ spoločnosti Orkla, ktorá vyrába sladkosti Bubs, ktoré teraz chýbajú.

"V priebehu leta musíme zo zákona dať ľuďom v továrni dovolenku a tiež zatvárame kvôli údržbe. V lete sme predali všetko, čo sme predtým vyrobili. A potom sa nám bonbóny minuli," dodal.

Potom bolo nutné nastaviť výrobu sladkostí Bubs na oveľa užší sortiment a zredukovať počet druhov, aby bolo možné zvýšiť produkciu.

Na výrobu rôznych cukroviniek je zakaždým potrebné stroje prenastaviť, takže zamerať sa na iba tri druhy umožnilo uspokojiť dopyt. Ale len tak tak.

Bonbónový šalát sa stal hitom

Šialenstvo okolo švédskych sladkostí začalo, keď Marygrace Gravesová, newyorská marketingová odborníčka, natočila svoju návštevu vo švédskom obchode so sladkosťami v Brooklyne s názvom BonBon.

SkryťVypnúť reklamu

Namiešala si tam vlastnú zmes cukroviniek, čo je zábava, ktorú podľa Arnelina väčšina Američanov nepozná.

O niekoľko miliónov zobrazení neskôr teraz stoja pred obchodom BonBon rady a Američania si osvojili nový termín "bonbónový šalát". V Británii začala nová firma - Skandy - ponúkať týždenné dodávky sladkostí.

Súvisiaci článok Horalky aj značka, ktorú len tak nekúpite. Kto sú top výrobcovia sladkostí a koľko zarábajú? (rebríček) Čítajte 

Vo Švédsku dodávajú výrobky Bubs len do miestnych obchodov v rámci politiky "Švédi majú prednosť" a miestni obyvatelia sa návštevníkov pýtajú, či si doma nemôžu kúpiť vlastné bonbóny.

"U nás Bubs máme," povedal Jonas Aurell, ktorý v centre Londýna vedie obchod ScandiKitchen. "Rovnako ako všetci ostatní sme mali problém ich zohnať, ale spolupracujeme s dodávateľom," podotkol.

SkryťVypnúť reklamu

Aurell s manželkou Bronte otvorili ScandiKitchen pred 17-timi rokmi, čiastočne aj preto, že im chýbali lördagsgodis. "Nedokázal som zohnať svoje kilo týždenne," povedal.

"Našim hlavným trhom sú prisťahovalci zo Škandinávie. Keď sa vám cnie za domovom, potom predstava, že si dáte trochu sladkostí, je pre nás samozrejme veľká vec," upozornil.

Všetko začalo pokazenými zubami

Lördagsgodis je súčasťou ďalšieho škandinávskeho konceptu známeho ako lagom - ani málo, ani veľa, dodala Bronte Aurellová. "Vychovávali nás tak, že môžete jesť sladkosti raz týždenne," povedala s tým, že je v poriadku sa napchať," ale len raz za týždeň.

Ako Dánka to však Bronte robí trochu inak. "U nás sa cukrovinky tradične jedia v piatok. Ale inak je to v zásade rovnaké v celej Škandinávii," vysvetlila.

SkryťVypnúť reklamu

Tradícia vznikla v 50. rokoch 20. storočia, keď sa švédski lekári snažili bojovať proti rastúcemu počtu zubných kazov a tvrdili, že cukor by sa mal jesť len raz týždenne. Z tejto myšlienky sa postupne stala cenená súčasť miestnej kultúry.

"Lagom znamená, že dodržiavate istú rovnováhu a máte osobnú zodpovednosť," povedala. "Keď si dám k obedu kysnutého kardamónového slimáka, možno by som si mala dať na večeru len šalát," dodala Bronte.

Súvisiaci článok Slovenský biznis roka? Majiteľ Horaliek predáva podnik Írom Čítajte 

Dole v ScandiKitchen sa o regál s priehradkami, v ktorom sú vystavené pestrofarebné vážené bonbóny, stará asistentka vedúcej Freja Haulriková, ďalšia Dánka, ktorá dohliada na to, by boli Salta Katten (slané mačky zo sladkého drievka), Vattenmenlon (melónové želé) a Amerikanska Pastiller (čokoládové dražé) správne naaranžované.

SkryťVypnúť reklamu

"Vyzerá to celkom dobre," povedala. "Počas leta sme šesť týždňov nemali žiadnu dodávku. Zastihli ste nás v dobrý deň. Aj keď," zamračí sa a ukáže na priehradku s tyčinkami so sladkého drievka, "máme tu dvakrát sladké drievko vedľa seba."

Zavrtí hlavou. "Musíme ich preložiť inde."

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 85 276
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 554
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 294
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 456
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 363
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 222
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 431
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu