Text vyšiel pôvodne v denníku The Washington Post.
Americká chemička v stredu v Londýne vyvolala rozruch svojím návrhom, že jednoduchá šálka čaju by mohla chutiť lepšie so štipkou soli. Jej rada vyvolala pobúrené titulky na britských spravodajských portáloch, reakcia prišla aj od amerického veľvyslanectva v Spojenom kráľovstve.
Pitie čaju v Británii je, samozrejme, takmer povinné - prvá vec, ktorú väčšina Britov urobí po príchode domov, je, že dá zovrieť vodu v kanvici. Mnohí sú presvedčení, že presne vedia, ako prichystať chutnú šálku čaju.
Michelle Francl, profesorka chémie na Bryn Mawr College v Pensylvánii, ktorá vydala novú knihu o čaji, však navrhla techniky prípravy dokonalého čaju, ktoré mnohí Briti nepoznajú.
Štipka soli podľa nej môže pomôcť, aby mal čaj menej horkú chuť. Išla ešte ďalej a odporučila do čaju vyžmýkať citrón, ktorý pomáha odstrániť „kal“, čo sa môže usadzovať na povrchu vody. Je tiež fanúšičkou intenzívneho namáčania a stláčania čajového vrecúška.
Britov, ktorí milujú čaj, to mimoriadne zarmútilo.
„Americká vedkyňa odhalila svoje tajomstvo dokonalej šálky čaju, ale pridaním horúceho mlieka a soli hrozí, že sa Briti dostanú do bodu varu,“ znel titulok v denníku Daily Mail.
V článku sa dočítate:
- ako reagovalo americké veľvyslanectvo v Londýne,
- čo Američania používajú na zovretie vody,
- aké rady Franclová ešte pre dokonalý čaj navrhuje.
Elixír kamarátstva
Keď veľvyslanectvo USA v Londýne videlo, že je zavarené na diplomatický incident, vydalo „dôležité vyhlásenie k najnovšiemu sporu o čaj“.
„Čaj je elixírom kamarátstva, posvätným putom, ktoré spája naše národy. Nemôžeme sa nečinne prizerať, ako takýto poburujúci návrh ohrozuje samotné základy našich osobitných vzťahov,“ uviedlo veľvyslanectvo na sociálnej sieti X.
„Preto chceme ubezpečiť dobrý ľud Spojeného kráľovstva, že nemysliteľná predstava pridávania soli do britského národného nápoja nie je oficiálnou politikou Spojených štátov. A nikdy nebude.“
Krajina, ktorá kedysi dávno hodila britský čaj cez palubu, však neodolala a podpichla Britániu. Veľvyslanectvo totiž dodalo, že jeho zamestnanci budú aj „naďalej pripravovať čaj správnym spôsobom - v mikrovlnnej rúre“.
Vlažná voda
Do zábavy sa zapojila aj britská vláda, ktorá vo svojom príspevku napísala: „Vážime si náš osobitný vzťah, avšak musíme bezvýhradne nesúhlasiť... Čaj sa môže pripravovať len pomocou kanvice.“
V stredu večer bola „mikrovlnka“ trendom na britskom X. Niektorí poznamenali, že to nebolo prvýkrát, čo Američania trollovali Britániu tým, že naznačovali, že je prijateľné ohriať si šálku čaju v mikrovlnnej rúre. A po americkej tikTok paródii o príprave čaju s práškovou limonádou, cukrom, nápojom Tang, vreckom čaju a so škoricou, povolali britskí predstavitelia armádu Spojeného kráľovstva, aby vojaci Američanom predviedli, ako sa čaj správne pripravuje.
Zdá sa, že Franclová myslí svoje čajové rady vážne. Vo svojej novej knihe „Steeped: The Chemistry of Tea“ dokumentuje praktiky výroby čaju, ktoré sa datujú viac ako tisíc rokov dozadu. Radí používať nízke hrnčeky s menšou plochou, aby sa čaj udržal teplý, a hovorí, že je dôležité šálku vopred zohriať, pretože sa tým zvyšuje množstvo uvoľneného kofeínu a antioxidantov.
Franclová sa odvážne púšťa do veľkej debaty o mlieku a dochádza k záveru, že je lepšie naliať mlieko ako prvé a nie ako posledné, ale odporúča používať teplé mlieko, aby sa znížila pravdepodobnosť jeho zrazenia.
Franclová naznačila, že postupy na oboch stranách Atlantiku by sa mohli zlepšiť. „V USA dostávate obludné šálky čaju,“ povedala pre Daily Mail. „Ľudia tu často používajú vlažnú vodu priamo z kohútika. Je to príšerné.“