Manželka ministra zahraničných vecí SR Zdenka Kukanová má s prípravou večierkov, rautov a mohutných recepcií dlhoročné skúsenosti, o ktorých napísala už dve knižky. |
V rytierstve nemáme na Slovensku veľkú tradíciu. Najmä, ak ide o rytierov labužníkov, ktorí sa pravidelne stretávajú z celkom epikurejských dôvodov - aby si pochutnali na lahôdkach v najlepších hoteloch a reštauráciách.
Pred pár dňami sa rytierkami labužníčkami stali aj manželka šéfa diplomatov Zdenka Kukanová a právnička Nataša Nikitinová.
Cech grilovanej husi patril medzi viaceré cechy, ktoré založil v Paríži Ľudovít IX. v roku 1248. Poďakoval sa tak remeselníkom, ktorí sa podieľali na výstavbe Svätej kaplnky - malého kostolíka neďaleko Notre Dame so slávnymi vitrážovými oknami.
V roku 1610 dostal cech kráľovský dektrét a erb ako Bratstvo grilu. Tento spolok prekvital celých 500 rokov až do Francúzskej revolúcie, keď ho v roku 1793 vedno s ostatnými cechmi zakázali.
Nanovo ho založili v roku 1950 v Paríži. Dnes má už vyše päťdesiat rokov a jeho bratstvá sú rozptýlené po celom svete. Bratislava už ani v tomto smere nie je výnimkou. V malom salóniku Reduty sa konala zakladajúca slávnosť a prvý gala večer Chaine des Rotisseurs, Bratstva grilu.
Aj u nás sa vytvorila skupina dám a pánov, ktorí chcú podporiť labužnícke stolovanie, družnosť a pohodu pri stole. Členovia klubu sa tak zaradili medzi ďalších 100-tisíc členov tohto bratstva v 130 krajinách sveta.
Autorom myšlienky založiť bratstvo aj na Slovensku bol člen viedenského klubu a generálny manažér Radisson SAS Carlton hotel John Grieg a manželia Charles a Maria Šebestovci, ktorí sú majiteľmi prestížnych bratislavských reštaurácií Mezzo Mezzo a Tempus Fugit.
Vytvorili skupinku desiatich podobne uvažujúcich ľudí a v marci zorganizovali prvé orientačné stretnutie. Tak vznikla slovenská bunka - alebo bailliage Bratstva grilu.
Ceremoniál, počas ktorého zneli v Redute fanfáry, sa viedol výlučne vo francúzštine a v angličtine a členmi slovenskej bunky sa stali okrem našich osobností aj niektoré dámy a páni z Rakúska a Česka.
Gala diner Amical - čiže priateľská večera v reštaurácii Tempus Fugit - sa držala pravidiel Bratstva grilu. Na stoly prichádzalo postupne sedem chodov, ktoré ohlasovali opäť fanfáry.
Aby nik nepokazil excelentnú chuť podávaných pokrmov, na tabuliach nebola soľ ani korenie. Hosťom dovolili fajčiť až pri káve a zakázali im rozprávať sa o politike, chorobách a o peniazoch. Hovorilo sa o golfe, cestovaní a pravidlách tohto spolku.
Lahôdky, ktoré sa koštovali, neboli súčasťou bežného menu, ale ich špeciálne vytvorili pre toto podujatie. Studená ostrá paradajková polievka, ale aj roláda z morských príšer či grilované prepeličky očarili najmä rakúskych hostí.
Sedem chodov, ktoré dopĺňali lahodné rakúske, francúzske a slovenské vína boli nielen vyberanými lahôdkami, ale aj pastvou pre oči.
Bratstvo podporuje zlepšovanie pohostinských štandardov a tréning budúcich šéfkuchárov. Skupina vraj nemá obchodné záujmy, rovnako neoceňuje zariadenia. Je len pre tých, ktorí si chcú vychutnať jedlo v najlepších reštauráciách a hoteloch.
Vstupné do klubu je 100 eur a ročné členské stojí ďalšiu stovku. Na podujatia je pre pánov predpísaný smoking a pre dámy večerná toaleta. Všetci si platia pomerne veľké náklady na akcie, na ktorých sa zúčastňujú.
Najbližšie sa stretnú v Limbachu. A potom? Ktovie, možno pocestujú na Havajské ostrovy.
FOTO PRE SME - PETER LEGINSKÝ
Autor: Barbora Laucká