BRATISLAVA. Mäso z 3D tlačiarní sa stáva realitou. Na jeho vývoji pracuje aj izraelská spoločnosť MeaTech. Informoval portál iDNES.cz.
Jej najbližší cieľ je vytlačiť sto gramov hovädzieho. Vedci teraz skúmajú, ktoré bunky a biologický roztok sú vhodné na masovú výrobu.
Budúcnosť mäsa
Na pulty obchodov sa mäso dostane až o desať či 15 rokov. V súčasnosti ešte nie je finančne dostupné, jedna porcia na hamburger vychádza na sto až dvesto amerických dolárov. Predtým sa však cena umelého mäsa pohybovala v tisícoch, ide teda o výrazný posun.
Mäso sa vytvára približne mesiac v bioreaktoroch pri teplote 37 stupňov. Je to možné vďaka množeniu kmeňových buniek za podpory minerálov a hormónov.
Ekologická produkcia
Výraznou výhodou umelo vytvoreného mäsa je jeho ekologickosť. Pri bežnom chove dobytka sa spotrebuje na kilo mäsa o 13 500 litrov vody, 11 kilogramov emisií CO2 a skoro 158 metrov štvorcových pôdy viac ako pri alternatívnej výrobe.

Človek necíti žiaden rozdiel v chuti, štruktúre ani nie je ukrátený o nutričnú hodnotu. Navyše sa konzument nemusí báť obsahu antibiotík, baktérií alebo parazitov.
Len v Izraeli sa o vývoj umelého mäsa pokúša pätnásť firiem. V krajine žije približne päť percent vegánov, štyri percentá vegetariánov a osem percent ľudí je mäso len výnimočne.