Na Zemi sa pivo čapuje zo sudov, do ktorých sa pridáva oxid uhličitý. Ten v podmienkach gravitácie tlačí pivo nadol, čo však v bezváhovom stave nie je možné. Vo vnútri sudu tento princíp funguje aj vo vesmíre, no pri čapovaní by sa oxid uhličitý zmiešal s pivom, ktoré by znehodnotil.
Holandskí vedci vyriešili problém zabudovaním flexibilnej špeciálnej membrány do pivného sudu. Medzi stenu sudu a membránu sa napumpuje obyčajný vzduch, aby sa vytvoril tlak. Do atmosféry v kozmických lodiach sa tak nedostane dodatočný oxid uhličitý.
Nový pivný sud má už za sebou niekoľko úspešných testov. Tie boli vykonané na palube špeciálneho lietadla Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktoré dokáže vo svojom vnútre počas 30-sekundového strmhlavého letu vyvolať bezváhový stav.
Pivo vytieklo z kohútika podľa očakávania v kvapkách s veľkosťou tenisovej loptičky. Konzumovalo sa však trochu inak - pomocou slamiek.