SME
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Britskí kuchári vytvorili kuchárku pre pacientov so stratou čuchu

Sústredili sa na zosilnenie slaných chutí, pridania textúry a sviežosti.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Unsplash / Ruslan Petrov)

LONDÝN. U ľudí trpiacich dlhodobými následkami Covidu-19 je strata čuchu a chuti symptómom, ktorý pretrváva najdlhšie.

Britskí kuchári Ryan Riley a Kimberley Dukeová vytvorili novú kuchárku, ktorá má ľuďom s podobným problémom pomôcť začať si znovu užívať jedlo, napísal spravodajský server Business Insider.

Desať percent má dlhodobé príznaky

Kuchárka nazvaná Taste and Flavour (Chuť a vôňa) zahŕňa 18 receptov s úžasnými fotografiami a je k dispozícii na stiahnutie zadarmo. Riley a Dukeová strávili celé mesiace zostavovaním receptov, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre osoby trpiace narušeným čuchom a chuťou kvôli covidu-19.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Skúšobná párty. Tisíce ľudí tancovali bez rúšok a rozostupov Čítajte 

"Keď žijete so stratou chuti, nikto o tom nehovorí," povedal Riley denníku Business Insider. "Po šiestich mesiacoch, kedy nič necítite, si vytvoríte voči jedlu psychickú bariéru. Samo o sebe sa to môže zmeniť na problém duševného zdravia," dodal.

Vedci odhadujú, že asi desať percent ľudí nakazených koronavírusom má dlhodobé príznaky. Môžu pretrvávať celé mesiace - a v niektorých prípadoch navždy.

U štvrtiny ľudí trpiacich narušeným čuchom či chuťou sa tieto problémy zlepšia v priebehu niekoľkých týždňov, uvádzajú vedci z Lekárskej školy Johnsa Hopkinsa. U väčšiny však tento problém pretrváva a sú známe prípady, keď sa ľuďom čuch a chuť nezlepšili ani počas jedného roka.

Zmysly sú značne prepojené

Riley a Dukeová, ktorí vedú kuchársku školu pre chorých s rakovinou, ktorých tiež trápi strata chuti, pracovali na svojich receptoch celé mesiace. Konzultovali ich s Barrym Smithom zo Strediska pre výskum zmyslov Londýnskej univerzity, ktorý je vedúcim britských vedcov v obore straty čuchu ako symptóm covidu.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok V červených a ružových okresoch sa už môžu konať kultúrne podujatia Čítajte 

Riley uvádza, že asi 80 percent chuti je v skutočnosti čuch, a tieto dva zmysly sú značne prepojené. Niektorí ľudia trpiaci dlhým covidom zažívajú anosmiu, teda stratu čuchu alebo chuti, zatiaľ čo iní trpia parosmiou, kedy sa ich vnímanie vôní a pachov zmení.

Vytváranie receptov do kuchárky tak zahŕňalo zvýraznenie niektorých chutí, zatiaľ čo iným sa kuchári museli vyhnúť. Napríklad káva môže niektorým ľuďom s parosmiou páchnuť ako septik.

Potraviny ako je cibuľa, cesnak, vajcia, pečené mäso a orechy môžu byť pre nich "odpudivé, skoro ako hnijúce tkanivo", dodal Riley. "Je dosť ťažké zostavovať recepty bez cesnaku a cibule. Sú základnou chuťou," povedal.

Opierajú sa o intenzívne chute

Namiesto toho sa kuchári sústredili na zosilnenie slaných chutí a pridania textúry a sviežosti, aby sa vyvážil nedostatok chuťovej hĺbky pokrmov. Riley a Dukeová vyskúšali takmer 300 receptov, ktoré zúžili na 18 tých, ktoré sa dostali do ich knihy.

Skryť Vypnúť reklamu

Opierajú sa o intenzívne slané chute, ako je sójová omáčka, parmezán a huby, aby do pokrmov dostali všetkých päť základných chutí - sladkú, slanú, kyslú, horkú a umami. Použili tiež ingrediencie stimulujúce trojklanný nerv, ktorý je zodpovedný za citlivosť tváre a nosovej dutiny, keď jeme pokrmy, ako je chren či wasabi.

"V tomto ohľade sú dokonalým receptom napríklad zemiaky s maslom ochuteným pastou miso a octom so zelenými bylinkami", povedal Riley. Zemiaky majú bohatú chuť umami. Miso a sójová omáčka dodávajú tiež chuť umami a sú slané. Biele korenie a čerstvá mäta stimulujú trojklanný nerv. Zelené čili papričky dodajú chrumkavú textúru a ocot aktivuje receptory kyslosti.

Riley uviedol, že sa nová kuchárka dočkala neuveriteľnej podpory. Ozývajú sa im ľudia z celého sveta, aby im poďakovali. "Chuť je dôležitá. Myslím, že to je práve to, čo sa zúfalo snažíme ľuďom vysvetliť," dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Neziskovú kuchársku školu Life Kitchen pre chorých na rakovinu, na ktorej stránkach je možné si kuchárku bezplatne stiahnuť, Riley a Dukeová založili po tom, čo obom zomreli rodičia na rakovinu.

Všetko o koronavíruse a ochorení COVID-19

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  2. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  3. Po Slovensku na motorke
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Behind every successful business lies a set of skilled people
  9. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  10. Ako sa mení dynamika firiem?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 21 437
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 832
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 956
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 089
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 054
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 319
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 667
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 6 333
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 656
  10. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 600
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner počas pojednávania na Najvyššom súde.

Pôvodný rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice sprevádzali pochybnosti.


37m
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová

Špecializovaný súd by mal vysvetliť prečo niektoré dôkazy odmietol.


3m

Oslobodzujúci rozsudok zrušili.


a 1 ďalší 18 h

Neprehliadnite tiež

Miesto výbuchu v Bejrúte.

Príčina katastrofy nie je známa ani po deviatich mesiacoch.


TASR 33m
Protest proti novému zákonu obmedzujúcemu propagáciu LGBT komunity na školách.

Pred voľbami hľadá Fidesz nové témy.


36m
Ilustračné foto.

Krok prišiel po tom, ako G7 požadovala mierové riešenie problémov v Taiwanskom prielive .


SITA 43m
Ilustračná fotografia. Arktída sa topí výrazne rýchlejšie než zvyšok sveta.

Výskumníci priniesli 150 terabajtov dát.


TASR 1 h