BRUSEL. Hmyz konzumujú na celom svete viac ako dve miliardy ľudí a mnohí tvrdia, že sušené červy chutia ako arašidy. Tie sú teraz bližšie k tomu, aby sa ocitli aj na tanieroch v Európe.
Európska agentúra pre bezpečnosť potravín označila žltého múčneho červa za bezpečného pre konzumáciu, čím urobila prvý krok k jeho využitiu v ľudskom jedle.

„Prvé zhodnotenie rizika hmyzu ako novej potraviny môže pripraviť cestu pre prvé schválenie v celej Únii," povedal Ermolaos Ververis, vedecký pracovník úradu, ktorý vydal rozhodnutie na základe žiadosti francúzskej hmyzej farmy Micronutris.
Európska agentúra zároveň upozornila, že bielkoviny z červov nie sú vhodné pre všetkých a môžu vyvolať aj alergické reakcie.
Bielkoviny, tuky a vláknina, ktoré hmyz obsahuje, však môžu byť pre budúcnosť potenciálne udržateľný a nízkoemisný zdroj potravy.
Ekonóm a profesor na Bolonskej univerzite Mario Mazzocchi v tejto súvislosti poukázal na to, že hmyz v potravinách má environmentálne aj ekonomické výhody. Nahradenie tradičných zdrojov bielkovín tými, ktoré vyžadujú menej krmiva a produkujú menej odpadu, môžu viesť k nižším emisiám skleníkových plynov. "Nižšie náklady a cena by mohli zvýšiť potravinovú bezpečnosť," dodal.
Používanie hmyzu na ľudskú spotrebu bolo v Únii do veľkej miery neregulované, v roku 2018 vytvoril Brusel rámec aj pre toto odvetvie. Reštaurácie a potravinárske spoločnosti môžu ponúkať výrobky v obmedzenom miere.
Loading
...