Luxemburg 3. júna (TASR) Informácie o obsahu cukru, tuku či soli na potravinách musia byť vedecky podložené. Zhodli sa na tom dnes v Luxemburgu ministri zdravotníctva EÚ, ktorí tak išli proti názoru Európskeho parlamentu.
Ten minulý mesiac zjemnil smernicu navrhovanú Európskou komisiou a vyhovel požiadavkám potravinárskeho priemyslu, aby informácie o výživnej či zdravotnej hodnote na výrobkoch nemuseli zodpovedať tzv. nutričným profilom.
Ministri však trvajú na tom, že názvy ako bez cukru, s nízkym obsahom tuku či nízkokalorické musia špecifickým nutričným profilom zodpovedať.
Napríklad jogurt bez tuku by musel obsahovať menej ako 0,5 gramu tuku na 100 gramov alebo mililitrov, rovnaká hodnota by platila aj pre výrobky bez cukru.
Nízkoenergetický výrobok by nemohol obsahovať viac ako 40 kalórií na 100 gramov, v prípade tekutín len 20 kalórií. Nízkotučný produkt môže mať najviac 3 gramy tuku na 100 gramov, v prípade tekutín 1,5 gramu na 100 mililitrov.
Nie je v záujme spotrebiteľov, aby potraviny obsahovali nepravdivé alebo zavádzajúce informácie o výživných či zdravotných výhodách, privítal rozhodnutie ministrov komisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľa Markos Kyprianu.
Rozhodnutie ministrov sa teraz vráti na druhé čítanie do Európskeho parlamentu, jeho konečná podoba teda ešte nie je jasná. EÚ chce novými pravidlami o označovaní potravín bojovať proti obezite. Ročne údajne pribúda v únii 400.000 detí s nadváhou.
(spravodajca TASR Robert Sermek) žab