Všetky články, ktoré informujú o mimoriadnych opatreniach a základných zdravotníckych informáciách o novom koronavíruse, budú na SME.sk odomknuté a prístupné pre každého. Považujeme to totiž za verejný záujem. Ak chcete podporiť novinárov a serióznu i overenú žurnalistiku, môžete tak urobiť kúpou predplatného →
HANOJ. Potkany, ktoré predávajú na trhoch a v reštauráciách v juhovýchodnej Ázii, sú nositeľmi niekoľkých koronavírusov.
Informoval o tom portál BBC.
Infikované zvieratá
Infikovali sa pritom počas cesty z "poľa na vidličku", tvrdia vedci v novej štúdii.
Zistené kmene sú odlišné od koronavírusu, ktorý zapríčiňuje ochorenie COVID-19, a nie sú nebezpečné pre ľudí.
Vedci však dlhodobo varujú, že obchod s voľne žijúcimi zvieratami môže byť inkubátorom chorôb.
Výskumníci zo Spojených štátov amerických a Vietnamu uviedli, že kombinácia niekoľkých koronavírusov a ich rozmach v dodávateľskom reťazci pre reštaurácie "maximalizuje riziko pre koncových konzumentov".
Predpokladá sa, že pôvod súčasnej pandémie súvisí s obchodom s voľne žijúcimi zvieratami, pričom vírus sa objavuje u netopierov a na ľudí sa prenáša prostredníctvom zatiaľ nezisteného prostredníka.
Nové zistenia sa týkajú potkanov, no môžu sa vzťahovať aj na iné zvieratá, ako napríklad cibetky a šupinavce.
"Aj keď toto nie sú nebezpečné vírusy, ponúkajú nám informácie o tom, ako vírusy môžu v takýchto podmienkach zosilnieť," povedala Sarah Olsen z organizácie WCS so sídlom v New Yorku.
"Zdá sa, že dodávateľské reťazce voľne žijúcich živočíchov a podmienky, v ktorých sa tam ocitajú, výrazne zvyšujú rozmach koronavírusov," dodala jej kolegyňa Amanda Fine.
Potkany na jedenie
Potkany sú bežným pokrmom vo Vietname, kde ich chytajú na ryžových poliach a vozia na trhy a do reštaurácií, kde sú zdrojom čerstvého mäsa.
Hlodavce takisto chovajú na farmách spolu s inými zvieratami, ako napríklad s dikobrazmi.
Vo vzorkách, ktoré odobrali na 70 miestach vo Vietname v rokoch 2013 a 2014 našli šesť rôznych druhov koronavírusov.
Vysoký podiel pozitívnych vzoriek zistili u poľných potkanov určených na konzumáciu pre ľudí.
Miera pozitívnych prípadov v dodávateľskom reťazci sa postupne zvyšovala, na farmách ich bolo 6 %, u obchodníkov 21 %, na väčších trhoch 32% a v reštauráciách 56 %. V prirodzenom prostredí hlodavcov bola pritom miera detekcie 0 až 2 %.
Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

- Sledujte priebeh pandémie koronavírusu minútu po minúte
- Vývoj počtu nakazených a mapa šírenia koronavírusu na Slovensku
- 25 otázok a odpovedí o novom koronavíruse
- Ako postupovať, ak ste sa mohli nakaziť?
- Prečo sa môžete chrániť hygienou rúk?