WU-CHAN, BRATISLAVA. Koncom decembra prestali v čínskom Wu-chane niektorí pracovníci chodiť na trhovisko s morskými plodmi Chua-nan. Iní sa sťažovali na nepríjemné horúčky. Nikto nevedel prečo, hovorí pre denník New York Times Chu Siao-chu, predajca mletého bravčového mäsa.
Stánky plné mäsa, hydiny, rýb, morských plodov, no aj živých a exotických zvierat vrátane cibetiek, šupinavcov či netopierov, sa zrejme stali miestom, odkiaľ sa masívne rozšíril koronavírus SARS-CoV-2, ktorý celosvetovo nakazil už viac ako milión ľudí.
Podobných trhov sú po celej Číne stovky. Viaceré z nich po prvotných opatreniach vláda opäť otvorila. A hoci sľubuje prísnejšie hygienické normy, jej kroky budú zrejme nedostatočné.
Netopiere v ponuke
V čínskom Wu-chane sa tento týždeň po takmer sedemdesiatich dňoch skončila úplná karanténa. Ľudia môžu vyjsť von zo svojich bytov, funguje už aj metro a postupne sa otvárajú obchody.
Budúci týždeň by mali otvoriť aj letisko. Úrady však napriek tomu vyzývajú občanov, aby ešte vydržali doma. Americké tajné služby takisto upozorňujú na to, že Čína tají skutočný počet nakazených aj obetí na svojom území.
V ostatných oblastiach Číny sa pritom už oslavuje víťazstvo nad koronavírusom. Otvárajú sa aj viaceré "mokré" trhoviská s mäsom, ktoré boli donedávna zatvorené.