Jamie Oliver, kuchár, milionár, celebrita, ale milý chlapík. Zajtra bude mať 30. FOTO - ČTK |
Takmer každý pozná Jamieho Olivera. Vyzerá ako rocková hviezda, zarába viac než hociktorá z nich. Je považovaný za celebritu v tom najlepšom zmysle slova - a je kuchár.
Jeho pódiom je kuchyňa, spoluhráčom sporák a vlastné ruky. Tie svojím spôsobom naozaj hrajú - krájajú, miešajú či dochucujú. Vznikajú tak pokrmy, hity, ktoré vďaka televízii poznajú hocikde.
Preslávila ho kuchárska televízna šou a variť s ním je módne a chutné. Tento zajtra 30-ročný milý chlapík je pri varení, vysvetľovaní a radení navyše vtipný - baví divákov i kamarátov, ktorí sú s ním často v štúdiu, alebo aj doma.
Prečo nie. Na jeho jedlách si pochutnal vo vlastnom dome v Downing Street 10 aj Tony Blair. Rovnako si to užili princ Charles alebo Brad Pitt. "Varenie je zábava a dobré jedlo nevyhnutnosť," tvrdí Jamie.
Príprava jedla mu pritom netrvá dlho, pretože majster kuchár zastáva heslo: "Maximálna chuť pri vynaložení minimálnej námahy". Miluje jednoduché varenie napriek tomu, že rád experimentuje a netradičné kombinácie chutí ozvláštňujú jeho recepty.
Nezaobíde sa bez olivového oleja a byliniek: "Viete, aká by to bola bez nich nuda?" hovorí Oliver. Nie nadarmo sa o ňom hovorí ako o kuchárovi, ktorý "vrátil korenie do kuchyne".
Na luxus pri práci si "šéfkuchár bez čapice", ako sa na českých televíznych staniciach prekladá Oliverova slávna šou The Naked Chef, akurát nepotrpí. Veď to nie je tak dávno, čo mal podľa vlastných slov kuchyňu veľkú, sotva ako príborník.
Vtedy sa presťahoval do Londýna a mienil sa živiť ako kuchár. Majstrom kuchárskeho umenia chcel byť odmalička, už keď sa motal rodičom pod nohami v ich pohostinstve Cricketers v Essexe.
"Posadili sme ho v kuchyni na stoličku, aby dočiahol na stôl, a vždy narobil príšerný neporiadok," opisuje Sally Oliverová synove začiatky. "Dodnes, keď varí, používa na všetko ruky."
V remesle sa zdokonalil na strednej hotelovej a kuchárskej škole v Londýne, potom absolvoval stáž vo Francúzsku. Po návrate do Anglicka nastúpil v londýnskej reštaurácii Antonia Carluccia na Neal Street. Odtiaľ je Jamieho vášeň pre taliansku kuchyňu.
V roku 1997 pracoval v slávnom River Café a mihol sa v televíznom dokumente o tejto reštaurácii. Druhý deň mal na stole päť ponúk z televízie na vlastnú reláciu. Odvtedy sa vysielajú v 45 krajinách sveta vrátane Slovenska.
Je taký slávny, že dievčatá omdlievajú, keď môžu Jamiemu podať hrniec. Milujú ho babičky a chlapi kvôli nemu stoja pri sporákoch. Kráľovná Alžbeta II. dokonca Oliverovi nedávno udelila Vyznamenanie britského impéria.
Už to nie je okúzľujúci chudobný kuchár, ale milionár a hviezda. Na jeho autogram stoja rady. A Oliver je v posledných mesiacoch úplne zaneprázdnený. Vedie globálnu kampaň Feed Me Better, Kŕm ma lepšie, ktorej cieľom nie je len kultivácia školských jedální vo svete.
V októbri vyjde Jamieho piata kniha a on verejnosť šokoval: "Už teraz som pripravený na koniec slávy." A potvrdil, že postupne obmedzí svoje verejné aktivity a bude sa viac venovať rodine - manželke Jools a dvom dcéram Poppy Honey a Daisy Boo.
Možno teda nie je ďaleko čas, keď si uvaríme len podľa jeho receptov, a na to, ako sa tvorí hovädzie carpaccio s feferónkami, korenená cizrna, senzačný teplý šalát s roketou, nákyp s citrónom alebo žaba v diere, sa pozrieme už len z repríz. (čtk)