SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Británia odchádza z Európskej únie, ale zostáva súčasťou Európy, zdôraznili jej najvyšší lídri

Posledný deň členstva je dňom reflexie.

Predseda Európskej rady Charles Michel (vľavo), predseda Európskeho parlamentu David Sassoli (uprostred) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas spoločného vyhlásenia.Predseda Európskej rady Charles Michel (vľavo), predseda Európskeho parlamentu David Sassoli (uprostred) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas spoločného vyhlásenia. (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL. Posledný deň členstva Spojeného kráľovstva v Európskej únii je dňom reflexie a zmiešaných emócií, ale aj nádeje, že sa Únii a Británii podarí vybudovať trvalé priateľstvo.

Uviedli to v piatok v spoločnom vyhlásení po symbolickom stretnutí v bruselskom Parlamentáriu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

Dohoda je spravodlivá pre obe strany

Na úvod vyhlásenia pripomenuli, že v piatok naposledy slnko zapadne nad 28-člennou Úniou, čo je dôvodom na zmiešané emócie pre mnohých ľudí. "Myslíme na všetkých tých, ktorí pomohli urobiť z Európskej únie to, čím je dnes.

Súvisiaci článok Briti odchádzajú z Únie, aké zmeny čakajú Slovákov? Čítajte

Na tých, ktorí sa obávajú o svoju budúcnosť alebo sú sklamaní odchodom Británie. Na tých britských členov našich inštitúcií, ktorí pomáhali formovať politiky pre zlepšenie života miliónov Európanov.

Myslíme aj na Spojené kráľovstvo a jeho obyvateľov, ich tvorivosť, vynaliezavosť, kultúru a tradície, ktoré boli podstatnou súčasťou tapisérie Európskej únie," uvádza sa v ich stanovisku.

Vyhlásenie zdôrazňuje, že dohoda o brexite je spravodlivá pre obe strany a zaručuje, že milióny občanov Európskej únie a Spojeného kráľovstva budú mať aj naďalej chránené svoje práva na mieste, ktoré považujú za svoj domov.

"Zároveň sa musíme pozerať do budúcnosti a vybudovať nové partnerstvo medzi dlhodobými priateľmi. Naše tri inštitúcie urobia všetko, čo je v ich silách, aby sa to podarilo. Sme pripravení byť ambiciózni," odkazujú traja najvyšší lídri Európskej únie.

Británia zostane súčasťou Európy

Upozornili, že to, nakoľko úzke bude toto partnerstvo, závisí od rozhodnutí, ktoré sa ešte len musia prijať.

Súvisiaci článok Brexit je začiatom novej éry v živote všetkých Britov, hovorí Johnson Čítajte

"Bez voľného pohybu osôb nemôže existovať voľný pohyb kapitálu, tovaru a služieb. Bez rovnakých podmienok pre životné prostredie, prácu, dane a štátnu pomoc nemôže byť prístup na jednotný trh najvyššej kvality. Ak nie ste členom, nemôžete si zachovať výhody členstva," odkázali traja europolitici do Londýna.

A spresnili, že v nasledujúcich týždňoch, mesiacoch a rokoch bude potrebné "uvoľniť" niektoré vlákna, ktoré boli starostlivo zošité do vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom v priebehu uplynulých piatich desaťročí.

Von der Leyenová, Michel aj Sassoli zároveň zopakovali stanovisko, že hoci Spojené kráľovstvo prestane byť členom Európskej únie, zostane súčasťou Európy, pričom "geografia, naša spoločná história a väzby v mnohých oblastiach nás nevyhnutne spájajú a robia z nás prirodzených spojencov".

Skryť Vypnúť reklamu

Únia je viac ako len hospodárska veľmoc

Podľa ich slov obe strany budú pokračovať v spolupráci v oblasti zahraničnej politiky, bezpečnosti a obrany, kde majú spoločné ciele a záujmy.

"Nepodceňujeme úlohu, ktorá stojí pred nami, ale sme si istí, že s dobrou vôľou a odhodlaním môžeme vybudovať trvalé, pozitívne a zmysluplné partnerstvo," uviedla trojica politikov. Podľa ich vyjadrenia je však Európska únia viac ako len trhová alebo hospodárska veľmoc, lebo predstavuje hodnoty, ktoré všetci spoločné zastávame a obhajujeme, a "keď sme spolu, tak sme silnejší".

Súvisiaci článok Telefónne búdky aj kráľovská stráž. Brusel si uctil Britov Čítajte

"Aj preto budú ostatné členské štáty Únie aj naďalej spájať svoje sily a budovať spoločnú budúcnosť. V dobe silnej konkurencie a búrlivej geopolitiky záleží na veľkosti. Žiadna krajina sama nedokáže odolať výzvam klimatických zmien, nájsť riešenia pre digitálnu budúcnosť alebo mať silný hlas v čoraz hlasnejšej kakofónii sveta," stojí v spoločne podpísanom dokumente.

Skryť Vypnúť reklamu

V tejto súvislosti podčiarkli, že Únia má najväčší vnútorný trh na svete, je hlavným obchodným partnerom pre 80 krajín a je zároveň "úniou živých demokracií". Členské štáty Únie sa snažia presadzovať svoje hodnoty a využívajú kolektívnu hospodársku moc pri rokovaniach s partnermi, či už sú to USA, krajiny Afriky alebo Čína a India.

"Máme spoločnú víziu, kam chceme ísť. Chceme byť do roku 2050 prvým klimaticky neutrálnym kontinentom, chceme byť lídrami novej generácie digitálnych technológií... Sme presvedčení, že to môže urobiť iba Únia, ale dokážeme to len spoločne: ľudia, krajiny a inštitúcie... Naša práca pokračuje, len čo zajtra vyjde slnko," uzatvárajú spoločné vyhlásenie.

Najčítanejšie na SME Svet

Inzercia - Tlačové správy

1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  4. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  5. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  6. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  9. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  2. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  5. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  6. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  7. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  8. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  9. Stiahnite si stovky e-kníh
  10. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 914
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 611
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 215
  4. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 7 197
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 949
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 3 754
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 259
  8. Crème de la crème po slovensky 3 250
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 904
  10. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 275

Hlavné správy zo Sme.sk

Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 502 obetí.

a 4 ďalší 11 h
Branislav Harabin na zasadnutí Súdnej rady.

Súdna rada už dočasne odstavila zvolenského sudcu Miľana.

16 h
Cynická obluda

Žiaden iný kostlivec v skrini na súčasných konšpirátorsko-antivaxersko-zadubených voličov nemal horší účinok.

Neprehliadnite tiež

Británia sa pomaly začína otvárať.

Termín na podanie žiadostí je o týždeň.

SITA 51m
Očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

Výnimku však môžu udeliť pracovníkom, ktorí na to majú náboženské alebo zdravotné dôvody.

SITA 1 h
Ilustračná foto

Obavy, že by zemetrasenie mohlo spôsobiť prívalové vlny cunami, sa nepotvrdili.

TASR 1 h
Na archívnej snímke z 1. februára 2015 saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží.

Džamál Chášukdží bol otvoreným kritikom saudskoarabského vedenia.

TASR 2 h