SME
Štvrtok, 7. júl, 2022 | Meniny má Oliver

Británia odchádza z Európskej únie, ale zostáva súčasťou Európy, zdôraznili jej najvyšší lídri

Posledný deň členstva je dňom reflexie.

Predseda Európskej rady Charles Michel (vľavo), predseda Európskeho parlamentu David Sassoli (uprostred) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas spoločného vyhlásenia.Predseda Európskej rady Charles Michel (vľavo), predseda Európskeho parlamentu David Sassoli (uprostred) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas spoločného vyhlásenia. (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL. Posledný deň členstva Spojeného kráľovstva v Európskej únii je dňom reflexie a zmiešaných emócií, ale aj nádeje, že sa Únii a Británii podarí vybudovať trvalé priateľstvo.

Uviedli to v piatok v spoločnom vyhlásení po symbolickom stretnutí v bruselskom Parlamentáriu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Dohoda je spravodlivá pre obe strany

Na úvod vyhlásenia pripomenuli, že v piatok naposledy slnko zapadne nad 28-člennou Úniou, čo je dôvodom na zmiešané emócie pre mnohých ľudí. "Myslíme na všetkých tých, ktorí pomohli urobiť z Európskej únie to, čím je dnes.

Súvisiaci článok Briti odchádzajú z Únie, aké zmeny čakajú Slovákov? Čítajte

Na tých, ktorí sa obávajú o svoju budúcnosť alebo sú sklamaní odchodom Británie. Na tých britských členov našich inštitúcií, ktorí pomáhali formovať politiky pre zlepšenie života miliónov Európanov.

Myslíme aj na Spojené kráľovstvo a jeho obyvateľov, ich tvorivosť, vynaliezavosť, kultúru a tradície, ktoré boli podstatnou súčasťou tapisérie Európskej únie," uvádza sa v ich stanovisku.

Vyhlásenie zdôrazňuje, že dohoda o brexite je spravodlivá pre obe strany a zaručuje, že milióny občanov Európskej únie a Spojeného kráľovstva budú mať aj naďalej chránené svoje práva na mieste, ktoré považujú za svoj domov.

"Zároveň sa musíme pozerať do budúcnosti a vybudovať nové partnerstvo medzi dlhodobými priateľmi. Naše tri inštitúcie urobia všetko, čo je v ich silách, aby sa to podarilo. Sme pripravení byť ambiciózni," odkazujú traja najvyšší lídri Európskej únie.

Británia zostane súčasťou Európy

Upozornili, že to, nakoľko úzke bude toto partnerstvo, závisí od rozhodnutí, ktoré sa ešte len musia prijať.

Súvisiaci článok Brexit je začiatom novej éry v živote všetkých Britov, hovorí Johnson Čítajte

"Bez voľného pohybu osôb nemôže existovať voľný pohyb kapitálu, tovaru a služieb. Bez rovnakých podmienok pre životné prostredie, prácu, dane a štátnu pomoc nemôže byť prístup na jednotný trh najvyššej kvality. Ak nie ste členom, nemôžete si zachovať výhody členstva," odkázali traja europolitici do Londýna.

A spresnili, že v nasledujúcich týždňoch, mesiacoch a rokoch bude potrebné "uvoľniť" niektoré vlákna, ktoré boli starostlivo zošité do vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom v priebehu uplynulých piatich desaťročí.

Von der Leyenová, Michel aj Sassoli zároveň zopakovali stanovisko, že hoci Spojené kráľovstvo prestane byť členom Európskej únie, zostane súčasťou Európy, pričom "geografia, naša spoločná história a väzby v mnohých oblastiach nás nevyhnutne spájajú a robia z nás prirodzených spojencov".

SkryťVypnúť reklamu

Únia je viac ako len hospodárska veľmoc

Podľa ich slov obe strany budú pokračovať v spolupráci v oblasti zahraničnej politiky, bezpečnosti a obrany, kde majú spoločné ciele a záujmy.

"Nepodceňujeme úlohu, ktorá stojí pred nami, ale sme si istí, že s dobrou vôľou a odhodlaním môžeme vybudovať trvalé, pozitívne a zmysluplné partnerstvo," uviedla trojica politikov. Podľa ich vyjadrenia je však Európska únia viac ako len trhová alebo hospodárska veľmoc, lebo predstavuje hodnoty, ktoré všetci spoločné zastávame a obhajujeme, a "keď sme spolu, tak sme silnejší".

Súvisiaci článok Telefónne búdky aj kráľovská stráž. Brusel si uctil Britov Čítajte

"Aj preto budú ostatné členské štáty Únie aj naďalej spájať svoje sily a budovať spoločnú budúcnosť. V dobe silnej konkurencie a búrlivej geopolitiky záleží na veľkosti. Žiadna krajina sama nedokáže odolať výzvam klimatických zmien, nájsť riešenia pre digitálnu budúcnosť alebo mať silný hlas v čoraz hlasnejšej kakofónii sveta," stojí v spoločne podpísanom dokumente.

SkryťVypnúť reklamu

V tejto súvislosti podčiarkli, že Únia má najväčší vnútorný trh na svete, je hlavným obchodným partnerom pre 80 krajín a je zároveň "úniou živých demokracií". Členské štáty Únie sa snažia presadzovať svoje hodnoty a využívajú kolektívnu hospodársku moc pri rokovaniach s partnermi, či už sú to USA, krajiny Afriky alebo Čína a India.

"Máme spoločnú víziu, kam chceme ísť. Chceme byť do roku 2050 prvým klimaticky neutrálnym kontinentom, chceme byť lídrami novej generácie digitálnych technológií... Sme presvedčení, že to môže urobiť iba Únia, ale dokážeme to len spoločne: ľudia, krajiny a inštitúcie... Naša práca pokračuje, len čo zajtra vyjde slnko," uzatvárajú spoločné vyhlásenie.

Najčítanejšie na SME Svet

Inzercia - Tlačové správy

1. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  2. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  3. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  6. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  7. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť
  8. Prázdniny znamenajú oddych, ale aj riziká. Ako sa im vyhnúť?
  1. Na Slovensku je až 40 % domov bez adekvátneho poistenia
  2. Ako poistiť auto rýchlo a za tú najlepšiu cenu?
  3. Hotel Satelit sa mení na bytový komplex Camelia Residence
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  6. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  7. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  8. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 16 648
  2. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 10 690
  3. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín 10 033
  4. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti 8 300
  5. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť 6 480
  6. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 703
  7. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou 3 683
  8. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 3 570

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Predpokladá, že mutácie omikronu BA.4 a BA.5 budú do konca júla dominantné v celej Európe.

SITA 24m
Viaceré štáty pre variant omikron zastavili lety z niektorých afrických krajín.

Letenky si radšej poistite.

2 h
Aj cez nový plot sa utečenci pokúsia prejsť.

Na hraniciach čakali tisíce utečencov.

2 h
Protesty proti rozhodnutiu najvyššieho súdu USA v americkom Mississippi.

Charta je záväzná, na jej zmenu je však potrebný súhlas všetkých členských krajín.

TASR 2 h
SkryťZatvoriť reklamu