SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Británia odchádza z Európskej únie, ale zostáva súčasťou Európy, zdôraznili jej najvyšší lídri

Posledný deň členstva je dňom reflexie.

Predseda Európskej rady Charles Michel (vľavo), predseda Európskeho parlamentu David Sassoli (uprostred) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas spoločného vyhlásenia.Predseda Európskej rady Charles Michel (vľavo), predseda Európskeho parlamentu David Sassoli (uprostred) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas spoločného vyhlásenia. (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL. Posledný deň členstva Spojeného kráľovstva v Európskej únii je dňom reflexie a zmiešaných emócií, ale aj nádeje, že sa Únii a Británii podarí vybudovať trvalé priateľstvo.

Uviedli to v piatok v spoločnom vyhlásení po symbolickom stretnutí v bruselskom Parlamentáriu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

Dohoda je spravodlivá pre obe strany

Na úvod vyhlásenia pripomenuli, že v piatok naposledy slnko zapadne nad 28-člennou Úniou, čo je dôvodom na zmiešané emócie pre mnohých ľudí. "Myslíme na všetkých tých, ktorí pomohli urobiť z Európskej únie to, čím je dnes.

Súvisiaci článok Briti odchádzajú z Únie, aké zmeny čakajú Slovákov? Čítajte

Na tých, ktorí sa obávajú o svoju budúcnosť alebo sú sklamaní odchodom Británie. Na tých britských členov našich inštitúcií, ktorí pomáhali formovať politiky pre zlepšenie života miliónov Európanov.

Myslíme aj na Spojené kráľovstvo a jeho obyvateľov, ich tvorivosť, vynaliezavosť, kultúru a tradície, ktoré boli podstatnou súčasťou tapisérie Európskej únie," uvádza sa v ich stanovisku.

Vyhlásenie zdôrazňuje, že dohoda o brexite je spravodlivá pre obe strany a zaručuje, že milióny občanov Európskej únie a Spojeného kráľovstva budú mať aj naďalej chránené svoje práva na mieste, ktoré považujú za svoj domov.

"Zároveň sa musíme pozerať do budúcnosti a vybudovať nové partnerstvo medzi dlhodobými priateľmi. Naše tri inštitúcie urobia všetko, čo je v ich silách, aby sa to podarilo. Sme pripravení byť ambiciózni," odkazujú traja najvyšší lídri Európskej únie.

Británia zostane súčasťou Európy

Upozornili, že to, nakoľko úzke bude toto partnerstvo, závisí od rozhodnutí, ktoré sa ešte len musia prijať.

Súvisiaci článok Brexit je začiatom novej éry v živote všetkých Britov, hovorí Johnson Čítajte

"Bez voľného pohybu osôb nemôže existovať voľný pohyb kapitálu, tovaru a služieb. Bez rovnakých podmienok pre životné prostredie, prácu, dane a štátnu pomoc nemôže byť prístup na jednotný trh najvyššej kvality. Ak nie ste členom, nemôžete si zachovať výhody členstva," odkázali traja europolitici do Londýna.

A spresnili, že v nasledujúcich týždňoch, mesiacoch a rokoch bude potrebné "uvoľniť" niektoré vlákna, ktoré boli starostlivo zošité do vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom v priebehu uplynulých piatich desaťročí.

Von der Leyenová, Michel aj Sassoli zároveň zopakovali stanovisko, že hoci Spojené kráľovstvo prestane byť členom Európskej únie, zostane súčasťou Európy, pričom "geografia, naša spoločná história a väzby v mnohých oblastiach nás nevyhnutne spájajú a robia z nás prirodzených spojencov".

Skryť Vypnúť reklamu

Únia je viac ako len hospodárska veľmoc

Podľa ich slov obe strany budú pokračovať v spolupráci v oblasti zahraničnej politiky, bezpečnosti a obrany, kde majú spoločné ciele a záujmy.

"Nepodceňujeme úlohu, ktorá stojí pred nami, ale sme si istí, že s dobrou vôľou a odhodlaním môžeme vybudovať trvalé, pozitívne a zmysluplné partnerstvo," uviedla trojica politikov. Podľa ich vyjadrenia je však Európska únia viac ako len trhová alebo hospodárska veľmoc, lebo predstavuje hodnoty, ktoré všetci spoločné zastávame a obhajujeme, a "keď sme spolu, tak sme silnejší".

Súvisiaci článok Telefónne búdky aj kráľovská stráž. Brusel si uctil Britov Čítajte

"Aj preto budú ostatné členské štáty Únie aj naďalej spájať svoje sily a budovať spoločnú budúcnosť. V dobe silnej konkurencie a búrlivej geopolitiky záleží na veľkosti. Žiadna krajina sama nedokáže odolať výzvam klimatických zmien, nájsť riešenia pre digitálnu budúcnosť alebo mať silný hlas v čoraz hlasnejšej kakofónii sveta," stojí v spoločne podpísanom dokumente.

Skryť Vypnúť reklamu

V tejto súvislosti podčiarkli, že Únia má najväčší vnútorný trh na svete, je hlavným obchodným partnerom pre 80 krajín a je zároveň "úniou živých demokracií". Členské štáty Únie sa snažia presadzovať svoje hodnoty a využívajú kolektívnu hospodársku moc pri rokovaniach s partnermi, či už sú to USA, krajiny Afriky alebo Čína a India.

"Máme spoločnú víziu, kam chceme ísť. Chceme byť do roku 2050 prvým klimaticky neutrálnym kontinentom, chceme byť lídrami novej generácie digitálnych technológií... Sme presvedčení, že to môže urobiť iba Únia, ale dokážeme to len spoločne: ľudia, krajiny a inštitúcie... Naša práca pokračuje, len čo zajtra vyjde slnko," uzatvárajú spoločné vyhlásenie.

Najčítanejšie na SME Svet

Inzercia - Tlačové správy

1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 603
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 934

Téma: Brexit

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie nielen môže bolieť, ale možno sa pri čakaní naň nakaziť. Ilustračná fotografia.
Dobré ráno

Dobré ráno: Monika Jankovská sa chce dohodnúť s políciou

Štátna tajomníčka zrejme chce spolupracovať.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Vždy sa dá počítať s vypätím všetkých síl

Krajčí počas testovania videl "silného ducha slovenského národa".

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) počas návštevy odberného miesta. v obci Nižná v okrese Tvrdošín.
Minister obrany Jaroslav Naď.

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Vo veku 86 rokov zomrela beatnická poetka Diane di Prima

Diane di Prima napísala štyri desiatky kníh a jej diela boli preložené do dvadsiatich jazykov.

Ilustračné foto.

Nepriateľ islamu Macron. Moslimské krajiny bojkotujú Francúzsko

Moslimov nahnevala obrana karikatúr Mohameda.

Dieťa drží fotografiu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, na ktorej je odtlačok topánky cez jeho tvár počas protestu proti Francúzsku v Istanbule v nedeľu 25. októbra 2020.
Zdravotníci v nemocnici v Kyjove.