Vyjsť z pekárstva a rovno sa zahryznúť alebo si odlomiť ešte z teplej chrumkavej bagety patrí vo Francúzsku k bežnej radosti. Nie však k takej, ktorú by si Francúzi nevážili! Dokazuje to aj týždeň chleba, ktorý sa včera začal.
Pocta chlebu sa bude vďaka nemu prejavovať na viac ako 300 akciách po celom Francúzsku. Budú sa robiť minikurzy pečenia chleba pre deti, súťaže o najlepší croissant, v budove Európskeho parlamentu v Štrasburgu bude rovno chlebová výstava.
Čerstvý chlieb si denne kupuje deväť z desiatich Francúzov, čo majú možnosť výberu v 33-tisíckach pekární. Deväť desatín ľudí si pritom chodí kupovať svoju bagetu stále do rovnakého pekárstva - lebo "tam je najlepšia" - a malé pekárne vychádzajú z prieskumu ako najoceňovanejšie.
Týždeň chleba sa tento rok oslavuje po desiaty raz. Zrodil sa v roku 1996 za iniciatívy terajšieho premiéra Jeana-Pierra Raffarina, ktorý bol vtedy ministrom pre malé a stredné podniky. Skončí sa 16. mája, na deň svätého Honorata, ktorý sa vo Francúzsku oslavuje ako patrón pekárov. (čtk)