OSLO. V Nórsku v stredu otvorili prvú európsku podmorskú reštauráciu.
Za projektom stojí architektonická firma Snohetta, ktorá navrhla aj originálny tvar budovy Opery v metropole Oslo či pamätník obetiam teroristických útokov z 11. septembra 2001 v New Yorku.
Reštaurácia, nachádzajúca sa v najjužnejšom cípe Nórska v okrese Lindesnes, dostala názov Under.
Tento výraz má v nórčine - podobne ako v angličtine - význam "pod". Poukazuje na polohu objektu. Rovnaké slovo v nórskom jazyku označuje aj "zázrak".
Pre 40 hostí
Reštaurácia leží sčasti nad morskou hladinou, pričom vstup je obložený drevom.
Osem metrov dlhé schodisko potom návštevníkov zavedie do veľkej reštauračnej miestnosti pre 40 hostí, ktorej dominuje gigantické priehľadné okno umožňujúce hosťom po celú dobu sledovať dianie v okolitých vodách.
Zatiaľ čo počas dňa preniká do reštaurácie prirodzené svetlo filtrované zelenomodrou farbou oceánu, po zotmení je osvetlený interiér podniku aj okolie .
Odolá "vlne storočia"
"Obrie okno neukazuje podmorský svet ako akvárium, ale reálne," zdôraznil zakladateľ firmy Snohetta Kjetil Trædal Thorsen.
Podľa Thorsena sa návštevníci reštaurácie nemusia ničoho obávať, pretože stavba bola navrhnutá tak, aby odolala veľmi drsným poveternostným podmienkam, vrátane "vlny storočia".
Miesto aj pre výskum
Podnik má tri úrovne. Zo vstupnej haly so šatníkom nad hladinou mora sa prechádza cez vínny bar do modrozelenej miestnosti s dvoma dlhými a niekoľkými menšími jedálenskými stolmi.
Súčasťou projektu je aj výskumné centrum, kde budú tímy skúmať správanie sa morských živočíchov.
Reštaurácia odporúča, aby si hostia na návštevu vyhradili tri a pol až štyri hodiny času.
Pokrmy bude pripravovať tím kuchárov so skúsenosťami z reštaurácií ocenených gastronomickým sprievodcom Michelin.
Plné osemnásťchodové menu, ktorého základ tvoria "dary mora", môže vyjsť až na 3700 nórskych korún (vyše 380 eur) na osobu, vrátane nápojov.
Večera a hotel
Prvý deň je reštaurácia rezervovaná pre príbuzných a priateľov majiteľov. Prví platiaci hostia môžu do podniku zavítať začiatkom apríla.
"Naším cieľom je presvedčiť 50 percent klientov, ktorí sa k nám prídu najesť, aby takisto strávili noc v miestnom hoteli . Očakávame, že do reštaurácie príde ročne na jedlo okolo 12-tisíc ľudí," uviedol Gaute Ubostad, jeden z dvoch bratov, ktorí vlastnia reštauráciu aj neďaleký hotel.
Vo svete existuje zatiaľ len málo podmorských reštaurácií, pričom väčšina sa nachádza v tropických vodách, ako napríklad na Maldivách v Indickom oceáne, píše agentúra Reuters.