SME
Utorok, 20. august, 2019 | Meniny má Anabela

V Nórsku otvorili prvú podmorskú reštauráciu v Európe

Reštaurácia, nachádzajúca sa v najjužnejšom cípe Nórska v okrese Lindesnes, dostala názov Under.

Vstup do reštaurácie Under na nórskom pobreží.Vstup do reštaurácie Under na nórskom pobreží.(Zdroj: TASR/AP)

OSLO. V Nórsku v stredu otvorili prvú európsku podmorskú reštauráciu.

Za projektom stojí architektonická firma Snohetta, ktorá navrhla aj originálny tvar budovy Opery v metropole Oslo či pamätník obetiam teroristických útokov z 11. septembra 2001 v New Yorku.

Reštaurácia, nachádzajúca sa v najjužnejšom cípe Nórska v okrese Lindesnes, dostala názov Under.

Tento výraz má v nórčine - podobne ako v angličtine - význam "pod". Poukazuje na polohu objektu. Rovnaké slovo v nórskom jazyku označuje aj "zázrak".

Článok pokračuje pod video reklamou

Pre 40 hostí

Reštaurácia leží sčasti nad morskou hladinou, pričom vstup je obložený drevom.

Osem metrov dlhé schodisko potom návštevníkov zavedie do veľkej reštauračnej miestnosti pre 40 hostí, ktorej dominuje gigantické priehľadné okno umožňujúce hosťom po celú dobu sledovať dianie v okolitých vodách.

Zatiaľ čo počas dňa preniká do reštaurácie prirodzené svetlo filtrované zelenomodrou farbou oceánu, po zotmení je osvetlený interiér podniku aj okolie .

Odolá "vlne storočia"

"Obrie okno neukazuje podmorský svet ako akvárium, ale reálne," zdôraznil zakladateľ firmy Snohetta Kjetil Trædal Thorsen.

Podľa Thorsena sa návštevníci reštaurácie nemusia ničoho obávať, pretože stavba bola navrhnutá tak, aby odolala veľmi drsným poveternostným podmienkam, vrátane "vlny storočia".

Načítavám video...

Miesto aj pre výskum

Podnik má tri úrovne. Zo vstupnej haly so šatníkom nad hladinou mora sa prechádza cez vínny bar do modrozelenej miestnosti s dvoma dlhými a niekoľkými menšími jedálenskými stolmi.

Súčasťou projektu je aj výskumné centrum, kde budú tímy skúmať správanie sa morských živočíchov.

Reštaurácia odporúča, aby si hostia na návštevu vyhradili tri a pol až štyri hodiny času.

Pokrmy bude pripravovať tím kuchárov so skúsenosťami z reštaurácií ocenených gastronomickým sprievodcom Michelin.

Plné osemnásťchodové menu, ktorého základ tvoria "dary mora", môže vyjsť až na 3700 nórskych korún (vyše 380 eur) na osobu, vrátane nápojov.

Večera a hotel

Prvý deň je reštaurácia rezervovaná pre príbuzných a priateľov majiteľov. Prví platiaci hostia môžu do podniku zavítať začiatkom apríla.

"Naším cieľom je presvedčiť 50 percent klientov, ktorí sa k nám prídu najesť, aby takisto strávili noc v miestnom hoteli . Očakávame, že do reštaurácie príde ročne na jedlo okolo 12-tisíc ľudí," uviedol Gaute Ubostad, jeden z dvoch bratov, ktorí vlastnia reštauráciu aj neďaleký hotel.

Vo svete existuje zatiaľ len málo podmorských reštaurácií, pričom väčšina sa nachádza v tropických vodách, ako napríklad na Maldivách v Indickom oceáne, píše agentúra Reuters.

Najčítanejšie na SME Svet

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  2. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  3. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  5. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  6. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  8. V bankovom svete prežijú len tí, ktorí inovujú
  9. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne
  10. Kaufland potvrdil pozíciu lídra v ponuke slovenských výrobkov
  1. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  2. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  3. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  4. Dobrá správa z Domaše: Hotel Zátoka na Eve opäť funguje
  5. Prečo si investori zadávajú do vyhľadávača ružové diamanty?
  6. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  7. The High Tatras – a destination of unforgettable moments
  8. Leto pomaly končí: Výlety, ktoré ešte stihnete a takmer zadarmo
  9. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  10. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  1. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 12 100
  2. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 11 470
  3. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 10 730
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 989
  5. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 6 779
  6. Last minute tipy: All inclusive dovolenka na Severnom Cypre 4 759
  7. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 695
  8. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 559
  9. Dovolenka na Malorke: Tipy na hotely pre rodiny s deťmi 4 321
  10. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne 3 620