SME

V Nórsku otvorili prvú podmorskú reštauráciu v Európe

Reštaurácia, nachádzajúca sa v najjužnejšom cípe Nórska v okrese Lindesnes, dostala názov Under.

Vstup do reštaurácie Under na nórskom pobreží.Vstup do reštaurácie Under na nórskom pobreží. (Zdroj: TASR/AP)

OSLO. V Nórsku v stredu otvorili prvú európsku podmorskú reštauráciu.

Za projektom stojí architektonická firma Snohetta, ktorá navrhla aj originálny tvar budovy Opery v metropole Oslo či pamätník obetiam teroristických útokov z 11. septembra 2001 v New Yorku.

Reštaurácia, nachádzajúca sa v najjužnejšom cípe Nórska v okrese Lindesnes, dostala názov Under.

Tento výraz má v nórčine - podobne ako v angličtine - význam "pod". Poukazuje na polohu objektu. Rovnaké slovo v nórskom jazyku označuje aj "zázrak".

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre 40 hostí

Reštaurácia leží sčasti nad morskou hladinou, pričom vstup je obložený drevom.

Osem metrov dlhé schodisko potom návštevníkov zavedie do veľkej reštauračnej miestnosti pre 40 hostí, ktorej dominuje gigantické priehľadné okno umožňujúce hosťom po celú dobu sledovať dianie v okolitých vodách.

Zatiaľ čo počas dňa preniká do reštaurácie prirodzené svetlo filtrované zelenomodrou farbou oceánu, po zotmení je osvetlený interiér podniku aj okolie .

Odolá "vlne storočia"

"Obrie okno neukazuje podmorský svet ako akvárium, ale reálne," zdôraznil zakladateľ firmy Snohetta Kjetil Trædal Thorsen.

Podľa Thorsena sa návštevníci reštaurácie nemusia ničoho obávať, pretože stavba bola navrhnutá tak, aby odolala veľmi drsným poveternostným podmienkam, vrátane "vlny storočia".

SkryťVypnúť reklamu
Načítavam video...

Miesto aj pre výskum

Podnik má tri úrovne. Zo vstupnej haly so šatníkom nad hladinou mora sa prechádza cez vínny bar do modrozelenej miestnosti s dvoma dlhými a niekoľkými menšími jedálenskými stolmi.

Súčasťou projektu je aj výskumné centrum, kde budú tímy skúmať správanie sa morských živočíchov.

Reštaurácia odporúča, aby si hostia na návštevu vyhradili tri a pol až štyri hodiny času.

Pokrmy bude pripravovať tím kuchárov so skúsenosťami z reštaurácií ocenených gastronomickým sprievodcom Michelin.

Plné osemnásťchodové menu, ktorého základ tvoria "dary mora", môže vyjsť až na 3700 nórskych korún (vyše 380 eur) na osobu, vrátane nápojov.

Večera a hotel

Prvý deň je reštaurácia rezervovaná pre príbuzných a priateľov majiteľov. Prví platiaci hostia môžu do podniku zavítať začiatkom apríla.

SkryťVypnúť reklamu

"Naším cieľom je presvedčiť 50 percent klientov, ktorí sa k nám prídu najesť, aby takisto strávili noc v miestnom hoteli . Očakávame, že do reštaurácie príde ročne na jedlo okolo 12-tisíc ľudí," uviedol Gaute Ubostad, jeden z dvoch bratov, ktorí vlastnia reštauráciu aj neďaleký hotel.

Vo svete existuje zatiaľ len málo podmorských reštaurácií, pričom väčšina sa nachádza v tropických vodách, ako napríklad na Maldivách v Indickom oceáne, píše agentúra Reuters.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 711
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 365
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 542
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 885
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 222
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 028
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 801
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 825
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Miloš Roman.

Na gól čakali fanúšikovia 50 minút.


TASR
Futbalisti FK Humenné.

Domáci Považania inkasovali tri góly v úvodnom polčase.


TASR
Máté Lékai (vľavo) a Lukáš Urban v prvom štvrťfinále Európskeho pohára EHF FTC-Green Collect Budapešť - Tatran Prešov.

Hádzanárov Tatrana čaká domáca odveta vo štvrťfinále Európskeho pohára EHF.


Larry Lloyd.

Po skončení v Nottinghame pôsobil ako hrajúci tréner vo Wigane, ktorý dostal zo štvrtej do tretej ligy.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu