SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Trvalo to mesiace, ako vznikala reportáž o poľskom bitúnku

Reportáž odštartovala kauzu okolo poľského mäsa.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA. Kauzu okolo poľského hovädzieho mäsa odštartovala reportáž poľskej televízie TVN24 a jej redaktor, ktorý prenikol do jedného z podnikov, kde sa zabíjali choré kravy, ich mäso sa opracovávalo a posielalo na trh, vrátane slovenského aj českého.

V rozhovore pre Českú televíziu (ČT) spoluautor reportáže Tomasz Patora uviedol, že príprava na ňu trvala veľmi dlho a redakcii sa až po niekoľkých mesiacoch podarilo dostať "svojho človeka" medzi mäsiarov.

Ako vznikala reportáž

Podľa Patoru všetko spustila informácia, ktorú dostala redakcia TVN24 od nespresneného zdroja vlani v júni.

Skryť Vypnúť reklamu

Novinár pre ČT povedal, že "od informátora z branže producentov mäsa sme sa približne pred pol rokom dozvedeli, že v Poľsku sa už dlho spracováva mäso chorých kráv a že sa produkuje mäso z uhynutých zvierat".

Ďalšie rešerše podľa jeho slov ukázali, že na také prevádzky v minulosti skutočne narazila náhodne aj polícia, a tak sa TVN24 začala fungovaním bitúnkov podrobnejšie zaoberať.

Prečítajte si tiež: Slovensko podľa Matečnej nemôže zakázať dovoz poľského mäsa Čítajte 

Od svojho zdroja dostala televízia dokonca aj zoznam podozrivých bitúnkov, kde zamestnanci zabíjali choré zvieratá. Redaktori sa zamerali na prevádzku vzdialenú od väčších miest.

Keďže televízia nemala "vo vnútri podniku" žiadneho "svojho pomocníka" na zdokumentovanie situácie, rozhodla sa preniknúť do tohto prostredia tak, že tam poslala svojho žurnalistu.

Skryť Vypnúť reklamu

"Jeden z nás sa na bitúnku nechal zamestnať ako začínajúci mladý mäsiar. Podarilo sa všetky domnienky potvrdiť," uviedol Patora.

Bola to však časovo náročná úloha - reportér TVN24 Patryk Szczepaniak sa stal zamestnancom bitúnku až v polovici októbra, teda po štyroch mesiacoch snahy. Najprv pracoval v dennej zmene, kde zabíjali ošípané, a nie kravy.

"Nedialo sa nič nenormálne, okrem toho, že sa spracovávalo hovädzie mäso z nočného zabíjania. Bolo vidieť, čo sú to za zdochliny, zdochliny s abscesmi, s odstránenými časťami, ktoré boli pravdepodobne zhnité," opísal Patora situáciu.

Pomohol mu dojímavý príbeh

Hlavnou úlohou redaktora v úlohe začínajúceho mäsiara bolo dostať sa na nočnú zmenu. Nakoniec sa to podarilo aj s pomocou dcéry majiteľa prevádzky.

Skryť Vypnúť reklamu

Na nočnej zmene, kde sa choré kravy zabíjajú, pracujú len preverení, dôveryhodní ľudia, dodal Patora.

Prečítajte si tiež: V Poľsku porciujú choré kravy. Ľudia zjedia všetko, hovoria na skrytú kameru Čítajte 

Televízny redaktor si pri uchádzaní o miesto na bitúnku pomohol dojímavým príbehom. Predstavil sa ako mladý človek, ktorý prerušil štúdium a išiel na západ za prácou do Holandska - tam pracoval, spoznal dievča, ale ich vzťahu sa nedarilo.

Dievča ho podviedlo a musel odtiaľ odísť, zmiznúť, pokračoval vo svojom príbehu redaktor.

Vrátil sa do Poľska, a keďže potreboval urýchlene väčšiu sumu peňazí, bol ochotný prijať akúkoľvek prácu, tvrdil ďalej televízny žurnalista. "Príbeh sa ukázal ako presvedčivý," povedal Patora pre ČT.

Európska komisia v piatok oznámila, že do Poľska pošle tím inšpektorov po tom, ako televízna reportáž odhalila, že na tamojších bitúnkoch sa zabíjajú aj choré kravy a ich mäso sa predáva okrem Poľska i v ďalších krajinách EÚ. Najnovší problém sa môže týkať až 14 štátov únie.

Skryť Vypnúť reklamu

Poľsko vyprodukuje ročne zhruba 560.000 ton hovädzieho mäsa, pričom 85 percent z tejto produkcie vyváža do krajín Európskej únie (EÚ).

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 012
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 703
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 539
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 093
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 7 086
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 898
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 829
  8. Crème de la crème po slovensky 3 247
  9. Po Slovensku na motorke 2 962
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 565
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Podcast Všesvet

Pobaltská krajina je dostupná aj letecky z Viedne.


a 1 ďalší 31m
Ilustračné foto.

Vyhlásenie podpísalo 13 krajín.


TASR 28m
Zdravotníčka v Moskve očkuje muža vakcínou Sputnik V.

Do reštaurácií budú môcť ísť iba zaočkovaní, s testom alebo po prekonaní covidu.


TASR 1 h