VARŠAVA, BRATISLAVA. Cez deň zabíjajú kravy, sekajú hovädzinu a balia ju. V noci sa však niektoré bitúnky menia na miesto, kde sa usmrcujú aj vážne choré zvieratá a kde pracovníci odrezávajú zhnité mäso, aby ho mohli naďalej predať.
Reportéri poľskej televízie TVN v relácii Superwizjer sa zamestnali na jednom z takýchto bitúnkov.
Podarilo sa im odhaliť praktiky, o ktorých mnohí v brandži vedia. Biznis má však prednosť.
Biznis pre bitúnky
Poľské bitúnky v roku 2017 exportovali do zahraničia 415-tisíc ton hovädzieho mäsa.
“Ľudia nie sú svine, zjedia všetko.
„
Kým chladená hovädzina putuje najmä do Talianska, o mrazené mäso je záujem vo Francúzsku, v Turecku či v Izraeli. Celkovo sa až 83 percent hovädziny z Poľska vyváža do zahraničia, uvádza web foodfakty.pl.
Reportéri TVN sa zamestnali v jednom z bitúnkov v meste Lodž, aby zistili, ako prebieha zabíjanie kráv. Kým denná zmena prebiehala pomerne štandardne, počas tej nočnej štyria zamestnanci bitúnka spracúvajú aj dobytok, ktorý nie je schopný stáť na vlastných nohách.