DUBROVNÍK, BRATISLAVA. Zabalené rezne a paštéty boli v minulosti stereotypným pohľadom na českých aj slovenských turistov v Chorvátsku.
Popularita Chorvátska pritom neklesá – jedlo na dovolenku si však už nenosia ani tak zahraniční turisti ako domáci.
Prudko rastúce ceny totiž spôsobili, že dovolenku na chorvátskom pobreží si veľa miestnych nemôže dovoliť.
Namiesto mäsiara čínske fejky. Turisti ničia život v Benátkach ČítajteAk nepracujú v turistickom ruchu, na leto odchádzajú alebo sa spoliehajú na to, že ich ubytujú rodinní známi.
Krajina sa pritom pripravuje na rekordné čísla turistov – a na stále rastúce ceny.
Podvody na turistoch
Josipa Perkovičová má úspešnú reštauráciu v Záhrebe. Kým do jej reštaurácie chodia často kontrolóri a musí dodržiavať mnohé nariadenia, podnikov na chorvátskom pobreží sa to podľa nej netýka.
„Musí byť skvelé byť majiteľom reštaurácie na pobreží Jadranu. Otvoríte si reštauráciu v nejakej malej diere, vymyslíte odvetrávanie. Dohodnete sa s miestnym hygienikom, aby vás nechal na pokoji. A po tom, čo tri mesiace predávate mrazené patagónske kalmáre za 160 kún (21 eur) za porciu bohatým britským tínedžerom, môžete koncom septembra zatvoriť a stráviť zvyšok roka prípravou nového podvodného menu na ďalší rok,“ píše nahnevaná majiteľka reštaurácie pre web Jutarnji List.