DUBROVNÍK, BRATISLAVA. Zabalené rezne a paštéty boli v minulosti stereotypným pohľadom na českých aj slovenských turistov v Chorvátsku.
Popularita Chorvátska pritom neklesá – jedlo na dovolenku si však už nenosia ani tak zahraniční turisti ako domáci.
Prudko rastúce ceny totiž spôsobili, že dovolenku na chorvátskom pobreží si veľa miestnych nemôže dovoliť.

Ak nepracujú v turistickom ruchu, na leto odchádzajú alebo sa spoliehajú na to, že ich ubytujú rodinní známi.
Krajina sa pritom pripravuje na rekordné čísla turistov – a na stále rastúce ceny.
Podvody na turistoch
Josipa Perkovičová má úspešnú reštauráciu v Záhrebe. Kým do jej reštaurácie chodia často kontrolóri a musí dodržiavať mnohé nariadenia, podnikov na chorvátskom pobreží sa to podľa nej netýka.
„Musí byť skvelé byť majiteľom reštaurácie na pobreží Jadranu. Otvoríte si reštauráciu v nejakej malej diere, vymyslíte odvetrávanie. Dohodnete sa s miestnym hygienikom, aby vás nechal na pokoji. A po tom, čo tri mesiace predávate mrazené patagónske kalmáre za 160 kún (21 eur) za porciu bohatým britským tínedžerom, môžete koncom septembra zatvoriť a stráviť zvyšok roka prípravou nového podvodného menu na ďalší rok,“ píše nahnevaná majiteľka reštaurácie pre web Jutarnji List.