PARÍŽ. Vo veku 91 rokov zomrel jeden z najznámejších šéfkuchárov sveta, Francúz Paul Bocuse. Informoval o tom na twitteri francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.
Bocuse, dlhoročný držiteľ troch michelinských hviezd, bol medzi odborníkmi označovaný ako guru modernej gastronómie alebo ako pápež francúzskej kuchyne.
Stál pri zrode hnutia "nouvelle cuisine", ktoré v 60. a 70. rokoch spôsobilo doslova revolúciu s dôrazom na experiment, prezentáciu jedla a kvalitné sezónne ingrediencie.
Bosuce sa stal prvým šéfkuchárom modernej éry, ktorý vedel využiť svoje postavenie celebrity. Do svojej reštaurácie v Collonges-au-Mont-d'Or v Lyone tak lákal labužníkov z celého sveta, ktorí prichádzali ochutnávať jeho slávne špeciality.
Loading
...
Jeho reštaurácia má tri michelinské hviezdy, najväčšie ocenenie v obore, nepretržite od roku 1965.
Veľký propagátor francúzskej kuchyne s vizážou bonvivána stále pri zrode mnohých trendov, ktoré vo svete vysokej gastronómie prežívajú dodnes.
Kládol dôraz na perfektný servis, estetické pôsobenie jedla na tanieri a neobvyklé kombinácie surovín, pritom však nemal strach experimentovať s tradičnými postupmi a spracovaním.
Spoločne s ďalšími slávnymi kuchármi založil spolok "Bande a Bocuse" pre propagáciu novej kuchyne. V roku 1987 potom inicioval súťaž "Bocuse d'Or", ktorá každoročne oceňuje najlepších svetových šéfkuchárov.