Vedeli ste, že kokakola sa dá využiť aj na domáce práce? Keď zistíte, čo všetko dokáže, zrejme ju už do úst nedáte. Tento nápoj je totiž vhodný nielen do domácnosti, ale uživí sa aj v garáži, na záhrade a pri prácach okolo domu. Prinášame vám 20 tipov, ktoré s kolou dokážete. A keď uvidíte, čo všetko dokáže napríklad odstrániť, možno si uvedomíte, čo robí vo vašom tele.
Bulvárny web Včas.sk v júli zverejnil článok s názvom "Stop kokakole?! Keď si toto prečítate, tento sladký nápoj už asi nikdy neochutnáte."
Text hovorí, že kola pri dlhodobej konzumácii môže spôsobiť priberanie a celkové zdravotné problémy. Jej kyslosť je vraj taká vysoká (pH 2,5), že patrí medzi najkvalitnejšie čistiace prostriedky a dala by sa použiť aj ako náhrada kyseliny v niektorých batériách. Ďalej sa v článku tvrdí, že kokakolu možno využiť aj ako odstraňovač mastných alebo krvavých škvŕn, ako pesticíd na slimáky, čistič vodného kameňa, hrdze, pripálenín, špiny a mastnoty.
Aby toho nebolo málo, nápoj vraj dokáže odfarbiť vlasy, odstrániť z nich žuvačku či rozpustiť zub v priebehu niekoľkých hodín. Text na záver pridáva varovanie: "Majte to na pamäti, ak si budete nabudúce vychutnávať jej chutné dúšky v ústach."
Žalúdočná kyselina je silnejšia
Otázke, či je kokakola pre obsah kyselín nevhodná na pitie, sa bližšie venoval David Mikkelson z portálu snopes.com.
Konštatuje, že takmer všetky sýtené nápoje obsahujú kyselinu uhličitú a kokakola nie je výnimkou. Kyselina uhličitá môže mať isté pozitívne účinky pri odstraňovaní škvŕn a rozpúšťaní hrdze. Obyčajná sóda by však na tento účel poslúžila lepšie. Na rozdiel od koly totiž nezanecháva viditeľné stopy po cukre.
Nápoj takisto obsahuje malé množstvo kyseliny citrónovej a kyseliny fosforečnej.
Ale tvrdenia, ktoré hlásajú škodlivosť na základe obsahu týchto dvoch kyselín, ignorujú fakt známy už študentom prvého ročníka chémie - koncentráciu.
Kokakola má nižší obsah kyseliny citrónovej než napríklad pomarančový džús. A obsah kyseliny fosforečnej je príliš nízky na to, aby rozpustil napríklad zub v priebehu noci. Keďže je koncentrácia kyselín nízka, náš tráviaci systém si s nimi ľahko poradí, žalúdočná kyselina je totiž oveľa silnejšia.
Navyše, my predsa nedržíme nápoj niekoľko dní v ústach. Kokakola počas pitia len "omyje" zuby, ktoré sú chránené zubnou sklovinou a neutralizujúcim účinkom slín.
Cokelore
Azda žiadnyn iný nápoj nie je spájaný s toľkými fámami ako práve kokakola. Americký folklorista J. H. Brunvand dokonca využíva vo svojich knihách termín "cokelore". Týmto termínom označuje veľkú skupinu fám, ktoré predstavujú akési "vedomosti" o nápoji. Patria tam fámy o pôvode a zložení, vraj ju vymyslel horský pustovník, černošský otrok či tajné francúzske mníšske bratstvo.
Nechýbajú príbehy o nechutných nálezoch mŕtvych zvierat (najmä myší) v plechovke, či predovšetkým v USA populárne tvrdenie, že ide o účinnú formu antikoncepcie.
Prečo sa toľko rozpráva práve o kokakole? Jedno z možných vysvetlení ponúka G. A. Fine. Podľa jeho názoru sú predmetom fám často nadnárodné korporácie, ktoré sú vo svojej oblasti lídrami na trhu (napr. McDonald´s, KFC, Coca-Cola). Rozprávania o nich odrážajú strach ľudí zo spoločností, ktoré prenikli takmer do celého sveta a prinášajú istú uniformitu, napríklad v stravovaní. Fámy o nich môžu byť zhmotnením obáv zo straty našich vlastných stravovacích návykov. Zároveň môžu súvisieť s kritikou neosobnosti týchto spoločností. V očiach mnohých zákazníkov totiž nadnárodné korporácie neváhajú uprednostniť zisk na úkor kvality výrobkov.
Záver
Hoci permanentné pitie sladených nápojov nie je zdraviu prospešné, daný článok sa nezakladá na faktoch. Ponúka prekrútené tvrdenia a zveličenia, ktoré nie sú podložené nijakými odkazmi na relevantné zdroje. Možno ho považovať za zmes subjektívneho vyjadrenia názoru autora či autorky a rôznorodých fám, ktoré kolujú či už ústne, alebo na internete.
Odkazy na literatúru:
BRUNVAND, J. H. 2001. Encyclopedia of Urban Legends. USA : ABC-CLIO 2001. 525 p. ISBN 9781576070765.
JANEČEK, P. 2009. Černá sanitka: To nejlepší ze súčasných pověstí a fám. Praha : Nakladatelství Plot 2009. 302 s. ISBN 978-80-7428-014-6.
Autor: Katarína Rabatinová