SYDNEY. Šéfkuchári po celom svete sa čoraz viac hnevajú na zákazníkov, ktorí tvrdia, že trpia niektorou zo život ohrozujúcich alergií, aby si mohli objednať jedlo presne na mieru.
Patrick Friesen, šéfkuchár cenami ovenčenej ázijskej reštaurácie Queen Chow v Sydney, je presvedčený, že šéfkuchárom klamú ľudia, ktorí tvrdia, že majú závažné zdravotné ťažkosti, a pritom len držia diétu, alebo prepadli niektorému z módnych stravovacích trendov.
Friesen svoj hnev proti tejto novej móde ventiloval na sociálnej sieti, kde zverejnil fotografie požiadaviek na jedlo, ktoré jeho kuchyňu každodenne zaplavujú. "Mohli by si ľudia so špeciálnymi stravovacími požiadavkami konečne urobiť jasno v tom, čo môžu, alebo nemôžu jesť?" citoval ho denník New Zealand Herald.
Lepok im chutí, ak nie je v chlebe
"Tvrdia mi, že majú alergiu na mäkkýše, ale milujú ustricovú omáčku. Chcú stravu bez lepku, ale lepok im chutí, pokiaľ nie je v kúsku chleba. Vegetariáni, čo milujú kuracie krídelka. Pescatariáni, ktorí jedia kurča. Svojimi rozmarmi sakramentsky komplikujú život ľuďom so skutočnými alergiami a diétnymi obmedzeniami, ktorí si chcú vyjsť niekam na jedlo."
Šéfkuchár novinárom povedal, že ho k zlostnému výlevu prinútil prípad jeho matky, ktorá trpí celiakiou, a preto nemôže konzumovať žiadne potraviny obsahujúce pšenicu, raž, jačmeň či ovos.
Vzhľadom k množstvu ľudí, ktorí žiadajú špeciálne upravené jedlá, má ale obavy, že sa medzi nimi môžu stratiť prípady tých, ktorým môžu konkrétne potraviny skutočne uškodiť.
Prečo riskujete ak z dieťaťa urobíte vegána ČítajteNemôžu kontrolovať zákazníkov
Potvrdzuje to aj Maria Saidová zo spoločnosti Allergy & Anaphylaxis Australia. Hovorí, že v súčasnej situácii, keď stúpa počet nárokov zákazníkov na to, čo ich jedlo nemá obsahovať, môžu začať brať kuchári podobné požiadavky na ľahkú váhu. Tým môžu ohroziť skutočných alergikov, ktorým hrozí anafylaktický šok.
Podľa Saidovej sú ale kuchári v situácii, ktorá im neponúka príliš veľa riešení. Pokiaľ nezačnú zákazníkov žiadať, aby im ukázali, či so sebou majú liek pre prípad alergickej reakcie, nemôžu s istotou zistiť, či skutočne trpia alergiou.
"Ľudia by mali vedieť, že keď nemajú radi ružičkový kel, ešte to neznamená, že naň majú alergiu. Napriek tomu majú podobné požiadavky v jednom kuse, a to je veľký problém," dodáva Friesen.
Prečo nám nechutia veci, ktoré sú pre telo dobré Čítajte