SME

Zomrel Alain Senderens. Šéfkuchár, ktorý sa vzdal troch hviezd od Michelina

Chcel, aby k nemu hostia zašli častejšie, ako raz za život.

Alain Senderens.Alain Senderens. (Zdroj: TASR/AP)

Jeme preto, aby sme žili. On však jedlo povýšil z nevyhnutnosti na zážitok. Alain Senderens (2.12.1939 – 25.6.2017) bol takmer stále v kuchyni.

V reštauračnej hierarchii si prešiel všemožnými pozíciami, aby sa napokon stal vlastníkom dvoch svetoznámych francúzskych podnikov. Michelin oba ocenil tromi hviezdičkami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Senderens sa ich však po čase vzdal. Jeho cieľom nebolo variť vyberané špeciality pre elitu. Chcel, aby sa k nemu spokojní hostia vracali. Podmienkou teda bolo, aby si jedlo mohli dovoliť viac, ako len jedenkrát za život.

SkryťVypnúť reklamu

Rybí šéfkuchár

Narodil sa vo francúzskom mestečku Hyères, hodinu cesty od Marseille. Ako dvadsaťročný odišiel do Paríža, kde v luxusných reštauráciách striedavo zodpovedal za kvalitu šalátov, omáčok či rýb. Bol akýmsi rybím šéfkuchárom.

Skúsenosti z vedúcich pozícií zúročil v roku 1968, keď si založil vlastnú reštauráciu L’Archestrate, len pár krokov od Eiffelovky.

"Nič nebudem meniť, ani ceny nezodvihnem."

Alain Senderens po odmeitnutí a opätovnom získaní Michelinových hviezdičiek

Homár s bielymi broskyňami či ustrice s pórom v jeho podaní uchvátili kritikov gastronomického sprievodcu Michelin.

Reštaurácia tak za rok získala prvú Michelinovu hviezdu. Do roku 1978 sa L’Archestrate už pýšila najvyšším hodnotením – troma hviezdičkami. Stala sa z nej reštaurácia s „výnimočnou kuchyňou, ktorej návšteva stojí za osobitnú cestu.“ Aspoň tak toto hodnotenie definuje gastronomický sprievodca.

SkryťVypnúť reklamu

Tri hviezdičky. Dvakrát

Senderens neskôr podnik L’Archestrate opustil a stal sa šéfkuchárom v uznávanom zariadení Lucas Carton. Aj preň znovuzískal najvyššie michelinovské hodnotenie, ktoré podnik prvýkrát dosiahol v tridsiatych rokoch.

Pri pretváraní menu bol veľmi invenčný. Presadil ponuku s jasným odporúčaním, ktoré víno sa hodí k takému a onakému jedlu.

Teraz pripravujeme obyčajné sardinky tak, že si ani nespomeniete na nejakú drahú kambalu.

Alain Senderens v roku 2005

Dovtedy vína odporúčala len obsluha – vždy ústne. Senderens však absolvoval kurzy vo vínnych regiónoch Dijon a Bordeaux. Dovolil si preto neslýchané – odporučil ku koziemu syru biele víno. „Nikto dovtedy nepil biele víno k syrom,“ vysvetľoval Senderens pre web Madfeed.

Teraz to však stálo priamo na jedálnom lístku - k chèvre de Touraine odporúčame suché Vouvray. Francúzske média to označili "škandál doby".

SkryťVypnúť reklamu

V roku 2005 sa stal majiteľom Lucas Carton a vzdal sa hviezdičiek od Michelina. Upustil od všadeprítomného luxusu a nákladných jedál. Nemohol spĺňať vysoké nároky sprievodcu, ak chcel, aby sa k nemu ľudia vracali. „Vzdal som sa všetkého toho tra-la-la a či-či-či. Teraz pripravujeme obyčajné sardinky tak, že si ani nespomeniete na nejakú drahú kambalu (platesovitá ryba, pozn. red.).“

Michelin však akosi nedbal na Senderensovo rozhodnutie a obratom jeho reštaurácii udelil dve hviezdy. Nanovo.

"Vnímam to ako odmenu za svoju prácu. Ale pre mňa, keďže nechcem žiadnu hviezdičku, tu nie je veľa právnych možností, ako sa k tomu postaviť," povedal Sanderers v archívnom rozhovore pre New York Times.

Na otázku, čo bude nasledovať, odpovedal: "Nič nebudem meniť, ani ceny nezodvihnem."

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 109
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 9 763
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 671
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 782
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 724
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 028
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kristel Candelariová.

Dieťa zomrelo na následky vyhladovania.


TASR
Cyklóna Megan.

Cyklóna Megan medzičasom zoslabla.


TASR
Ilustračné foto.

Banka prosí klientov, aby peniaze vrátili.


ČTK
Americký prezident Joe Biden.

Prezidenta USA znepokojujú plány Izraela na ofenzívu v Rafahu.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu