PARÍŽ. Vo veku 77 rokov zomrel francúzsky šéfkuchár Alain Senderens, ktorý bol považovaný za vizionára i rebela. Informovala o tom agentúra AP.
Senderens bol známy tým, že odmietal michelinské hviezdy a presadzoval moderný štýl varenia.
Obecný úrad Senderensovej domovskej dediny Saint-Setiers v centrálnom Francúzsku oznámil, že Senderens zomrel v nedeľu a v stredu sa uskutočnil pohreb.
Senderens bol propagátorom takzvanej nouvelle cuisine (nová kuchyňa). Tá spočíva v príprave ľahších pokrmov a kladie dôraz na ich vizuálnu stránku a tiež na používanie regionálnych surovín. Bol tiež učiteľom ďalšieho slávneho majstra Alaina Passarda.
Dôležitou inšpiráciou a ingredienciou kulinárskych výtvorov Alaina Senderensa bolo víno. Preslávil sa napríklad prípravou kačacieho pokrmu Canard Apicius, ktorý založil na recepte z rímskeho obdobia.
V roku 2005 Senderens premenil parížsky chrám gastronómie Lucas Carton na podnik s priaznivými cenami a premenoval ho na Alain Senderens. Snažil sa tak zbaviť michelinských hviezdičiek, pričom v posledných rokoch dostával trojhviezdičkové hodnotenie. Nasledujúci rok mu gastronomický sprievodca Michelin udelil ďalšie dve hviezdy.