BRUSEL, BRATISLAVA. Suchý rezeň s riedkou zemiakovou kašou, bolonské špagety s kečupom či v horšom prípade tradičný slovenský „gordon blue“ a k tomu zalepená ryža.
Tradičné slovenské „menučká“ za ešte tradičnejších päť eur nie sú ničím, čo by euroúradníci mohli bežným Slovákom závidieť. Na rozdiel od nich majú na výber z niekoľkých chodov od pravých stejkov až po kvalitné ryby. Doteraz sa bruselské kantíny mohli s tými slovenskými porovnávať aspoň s cenami.
Tomu je však koniec.
Stále menej ako inde
Brusel najnovšie rozhodol, že ceny obedov pre desaťtisíce euroúradníkov zamestnancov Európskeho parlamentu musia ísť hore. V niektorých prípadoch, najmä u nezdravších jedál, aj o polovicu.
“Ceny musia odrážať reálne náklady, aby sme sa vyhli dotáciám na potraviny.
„
Stále to však bude výrazne menej, ako v bežných komerčných bruselských reštauráciách.
„Ceny musia odrážať reálne náklady na produkty a služby, aby sme sa vyhli priamym dotáciám na potraviny,“ píše sa v najnovšom nariadení úradu, ktorý má na starosti catering pre euroúradníkov v Bruseli a Luxemburgu.

Grilovaná ryba za osem eur
Nové ceny „euromenučiek“ v budovách Európskeho parlamentu získal portál Politico.
Doteraz v tamojších kantínach určených výhradne pre zamestnancov, stáli napríklad hranolky euro, teraz to bude "až" 1,6 eura. Grilovaná ryba vyšla na 8,50, po novom to bude takmer desať, šesťeurové cestoviny pôjdu hore takisto o viac ako euro.
Zelenina ani ovocie však nezdražejú, keďže Brusel chce aj naďalej „podporovať zdravé stravovanie“.
Najvýraznejšie si však priplatia euroúradníci, ktorí si počas obednej pauzy doprajú víno. Doteraz za fľašku vína zaplatili osem eur, po novom to bude viac ako 13.