V budúcnosti možno budeme jesť hmyz. V Tokiu naň stoja rady

Juta Šinohara robí z hmyzu sladkosti, pridávať ho chce i do tradičných francúzskych jedál.

Ilustračné foto. (Zdroj: SITA/AP)

TOKIO. Keď človek v reštaurácii nájde v cestovinách nejakého tvora z hmyzej ríše, zvyčajne to býva dôvod, aby sa sťažoval čašníkovi. V Tokiu je to trochu inak.

Tamojší domáci sa stavajú do radu, aby si mohli kúpiť misku rezancov posypaných cvrčkami a červami, informuje spravodajský server The Times.

Prvý apríl bez predsudkov

Reštaurácia Ramen Nagi skúsila túto prapodivnú kombináciu predávať na prvoaprílový víkend, kedy v priebehu štyroch hodín naservírovala až sto misiek spokojným zákazníkom. Jedným z nich bol Šimpei Jamaguči, ktorý uviedol, že už skôr skúšal varené včely, ale hmyzie rezance boli podstatne chutnejšie.

"Nemal som vôbec žiadny nepríjemný pocit," povedal. "Pokiaľ ide o konzumácii hmyzu, veľa ľudí má predsudky. Ale možno by pomohlo, keby z neho kuchári pripravili jedlá, ktoré budú chutnejšie ako mäso alebo ryby," dodal.

Na proteíny bohatý hmyz oddávna konzumovali vo vidieckych oblastiach Japonska, ale vo veľkých mestách je relatívne zriedkavým pokrmom. Organizátor víkendovej akcie, 22-ročný Juta Šinohara, chce ľudí averzie zbaviť. "Chcem, aby si ho všetci ľudia vychutnávali," hovorí.

Dobré pre žalúdok i prírodu

Šinohara nie je na tomto poli žiadnym nováčikom. Na Valentína napríklad zorganizoval konzumáciu špeciálnych sladkostí. Pochopiteľne, taktiež pripravených z hmyzu. Sám tieto tvory loví, varí a je, čo mu pamäť siaha. "Chutia mi všetky druhy hmyzu, ale najviac šváby, cvrčky a tesáriky," dodáva.

Zástancovia konzumácie hmyzu poukazujú na mnoho výhod pre zdravie aj pre životné prostredie. Napríklad Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá je jednou z agentúr OSN, uvádza, že jedlý hmyz obsahuje vysoko kvalitné proteíny, vitamíny a aminokyseliny, ktoré dokonale vyhovujú stravovacím potrebám človeka.

"Hmyz má vysoký pomer výnosu v podobe jedlé zložky v porovnaní so spotrebou krmiva. Aby vzniklo rovnaké množstvo proteínu, spotrebujú cvrčky šesťkrát menej potravy ako hovädzí dobytok, štyrikrát menej ako ovce, a dvakrát menej ako bravy a kurčatá. Okrem toho produkujú menej skleníkových plynov a amoniaku než konvenčné hospodárske zvieratá, "napísala FAO.

Hmyz živí dva milióny ľudí

Štúdia z roku 2013 odhadla, že hmyz tvorí súčasť tradičnej stravy dvoch miliónov ľudí na svete. Najčastejšie konzumovaným druhy hmyzu boli chrobáky, húsenice, včely, osy a mravce.

V Japonsku sa hmyz tradične je vo vnútrozemských častiach prefektúry Nagano západne od Tokia, pretože je užitočným zdrojom živočíšnych proteínov, povedal Šinohara.

"Chcel by som zvýšiť popularitu hmyzej kuchyne v Tokiu a po celom svete," hovorí. Preto plánuje ďalšie akcie, v rámci ktorých bude pridávať hmyz obľúbených japonských jedál, ale aj do čínskej alebo francúzskej kuchyne.

Najčítanejšie na SME Svet


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  6. Bratislava gets a new public space and park
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  8. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  9. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  10. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 382
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 794
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 2 124
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 015
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 818
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 562
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 501
  8. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 467
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 414
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 263

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V SNS vyčkávajú na Danka a mlčia, viaže ich zákaz zhora

Andrej Danko nezvládol situáciu, SNS na vstup do koalície nemala. Myslí si to jej bývalý člen Rudolf Pučík, ktorý Danka do politiky dostal.

DOMOV

Horúčavy končia, príde ochladenie aj dážď

Meteorologická jeseň sa začína už prvého septembra.

SVET

Španielska polícia zastavila druhý útok, zabila päť útočníkov

Pásy s výbušninami zastrelených mužov boli atrapami.

ŠPORT

Číňanom už len hráči nestačia. Doplatil na to aj Kucka

Čínske spoločnosti míňajú stovky miliónov.

Neprehliadnite tiež

Svet

Pri delostreleckom cvičení zahynul juhokórejský vojak, šiesti utrpeli zranenia

Z jednej húfnice vyšľahli počas cvičenia plamene.

Svet

V Malajzii povolili lov krokodílov, lovci však konajú na vlastné riziko

Štát Sarawak už desaťročie zápasí so zvyšujúcom sa počtom útokov krokodílov na ľudí

Svet

Rok, keď sa auto stalo smrteľnou zbraňou. Dá sa proti tomu bojovať?

Útoky autami sa využívajú desaťročia. Obmedziť by sa dali retardérmi aj kontrolou požičovní.

Svet

Vyčistenie irackých miest od výbušnín môže trvať desaťročia, pomôžu USA

Militanti ukryli výbušniny tak, aby explodovali pri najmenšom pohybe.