V budúcnosti možno budeme jesť hmyz. V Tokiu naň stoja rady

Juta Šinohara robí z hmyzu sladkosti, pridávať ho chce i do tradičných francúzskych jedál.

Ilustračné foto. (Zdroj: SITA/AP)

TOKIO. Keď človek v reštaurácii nájde v cestovinách nejakého tvora z hmyzej ríše, zvyčajne to býva dôvod, aby sa sťažoval čašníkovi. V Tokiu je to trochu inak.

Tamojší domáci sa stavajú do radu, aby si mohli kúpiť misku rezancov posypaných cvrčkami a červami, informuje spravodajský server The Times.

Prvý apríl bez predsudkov

Reštaurácia Ramen Nagi skúsila túto prapodivnú kombináciu predávať na prvoaprílový víkend, kedy v priebehu štyroch hodín naservírovala až sto misiek spokojným zákazníkom. Jedným z nich bol Šimpei Jamaguči, ktorý uviedol, že už skôr skúšal varené včely, ale hmyzie rezance boli podstatne chutnejšie.

"Nemal som vôbec žiadny nepríjemný pocit," povedal. "Pokiaľ ide o konzumácii hmyzu, veľa ľudí má predsudky. Ale možno by pomohlo, keby z neho kuchári pripravili jedlá, ktoré budú chutnejšie ako mäso alebo ryby," dodal.

Na proteíny bohatý hmyz oddávna konzumovali vo vidieckych oblastiach Japonska, ale vo veľkých mestách je relatívne zriedkavým pokrmom. Organizátor víkendovej akcie, 22-ročný Juta Šinohara, chce ľudí averzie zbaviť. "Chcem, aby si ho všetci ľudia vychutnávali," hovorí.

Dobré pre žalúdok i prírodu

Šinohara nie je na tomto poli žiadnym nováčikom. Na Valentína napríklad zorganizoval konzumáciu špeciálnych sladkostí. Pochopiteľne, taktiež pripravených z hmyzu. Sám tieto tvory loví, varí a je, čo mu pamäť siaha. "Chutia mi všetky druhy hmyzu, ale najviac šváby, cvrčky a tesáriky," dodáva.

Zástancovia konzumácie hmyzu poukazujú na mnoho výhod pre zdravie aj pre životné prostredie. Napríklad Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá je jednou z agentúr OSN, uvádza, že jedlý hmyz obsahuje vysoko kvalitné proteíny, vitamíny a aminokyseliny, ktoré dokonale vyhovujú stravovacím potrebám človeka.

"Hmyz má vysoký pomer výnosu v podobe jedlé zložky v porovnaní so spotrebou krmiva. Aby vzniklo rovnaké množstvo proteínu, spotrebujú cvrčky šesťkrát menej potravy ako hovädzí dobytok, štyrikrát menej ako ovce, a dvakrát menej ako bravy a kurčatá. Okrem toho produkujú menej skleníkových plynov a amoniaku než konvenčné hospodárske zvieratá, "napísala FAO.

Hmyz živí dva milióny ľudí

Štúdia z roku 2013 odhadla, že hmyz tvorí súčasť tradičnej stravy dvoch miliónov ľudí na svete. Najčastejšie konzumovaným druhy hmyzu boli chrobáky, húsenice, včely, osy a mravce.

V Japonsku sa hmyz tradične je vo vnútrozemských častiach prefektúry Nagano západne od Tokia, pretože je užitočným zdrojom živočíšnych proteínov, povedal Šinohara.

"Chcel by som zvýšiť popularitu hmyzej kuchyne v Tokiu a po celom svete," hovorí. Preto plánuje ďalšie akcie, v rámci ktorých bude pridávať hmyz obľúbených japonských jedál, ale aj do čínskej alebo francúzskej kuchyne.

Najčítanejšie na SME Svet


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 677
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 10 340
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 412
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 596
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 048
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 998
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 675
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 515
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 257
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 241

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Slobodné a rozvedené matky sú moderné vdovy, tvrdia Kotlebovci

Kotlebovci cielia na zraniteľné skupiny s najväčšími finančnými problémami.

PLUS

Európa sa hýbe smerom, akým chce Merkelová

Angela Merkelová bola v posledných rokoch tvárou Európskej únie. Bez domáce podpory to bude mať oveľa ťažšie.

EKONOMIKA

Bankomaty majú výročia. Takto vyzerali pred 50 rokmi

Prvý bankomat dali do používania v roku 1967 v Londýne.

Neprehliadnite tiež

Svet

Sýrske demokratické sily dobyli najväčšie ropné pole v krajine

V provincii proti militantom bojujú ako povstalecké sily, tak aj vládne jednotky.

Svet

Macron po voľbách v Nemecku predstaví návrhy na reformu Únie

Nemecko a Francúzsko sa tradične vnímajú ako hybná sila európskej integrácie.

Svet

Bangladéš nasadil na pomoc utekajúcim Rohingom ďalších vojakov

Ich úlohou bude pomáhať úradom pri distribúcii pomoci a pri stavaní dočasných obydlí.

Svet

Španielska pobrežná služba zachránila 64 migrantov

Skupina sa plavila do Európy na dvoch loďkách.