V budúcnosti možno budeme jesť hmyz. V Tokiu naň stoja rady

Juta Šinohara robí z hmyzu sladkosti, pridávať ho chce i do tradičných francúzskych jedál.

Ilustračné foto. (Zdroj: SITA/AP)

TOKIO. Keď človek v reštaurácii nájde v cestovinách nejakého tvora z hmyzej ríše, zvyčajne to býva dôvod, aby sa sťažoval čašníkovi. V Tokiu je to trochu inak.

Tamojší domáci sa stavajú do radu, aby si mohli kúpiť misku rezancov posypaných cvrčkami a červami, informuje spravodajský server The Times.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prvý apríl bez predsudkov

Reštaurácia Ramen Nagi skúsila túto prapodivnú kombináciu predávať na prvoaprílový víkend, kedy v priebehu štyroch hodín naservírovala až sto misiek spokojným zákazníkom. Jedným z nich bol Šimpei Jamaguči, ktorý uviedol, že už skôr skúšal varené včely, ale hmyzie rezance boli podstatne chutnejšie.

"Nemal som vôbec žiadny nepríjemný pocit," povedal. "Pokiaľ ide o konzumácii hmyzu, veľa ľudí má predsudky. Ale možno by pomohlo, keby z neho kuchári pripravili jedlá, ktoré budú chutnejšie ako mäso alebo ryby," dodal.

Na proteíny bohatý hmyz oddávna konzumovali vo vidieckych oblastiach Japonska, ale vo veľkých mestách je relatívne zriedkavým pokrmom. Organizátor víkendovej akcie, 22-ročný Juta Šinohara, chce ľudí averzie zbaviť. "Chcem, aby si ho všetci ľudia vychutnávali," hovorí.

Dobré pre žalúdok i prírodu

Šinohara nie je na tomto poli žiadnym nováčikom. Na Valentína napríklad zorganizoval konzumáciu špeciálnych sladkostí. Pochopiteľne, taktiež pripravených z hmyzu. Sám tieto tvory loví, varí a je, čo mu pamäť siaha. "Chutia mi všetky druhy hmyzu, ale najviac šváby, cvrčky a tesáriky," dodáva.

Zástancovia konzumácie hmyzu poukazujú na mnoho výhod pre zdravie aj pre životné prostredie. Napríklad Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá je jednou z agentúr OSN, uvádza, že jedlý hmyz obsahuje vysoko kvalitné proteíny, vitamíny a aminokyseliny, ktoré dokonale vyhovujú stravovacím potrebám človeka.

"Hmyz má vysoký pomer výnosu v podobe jedlé zložky v porovnaní so spotrebou krmiva. Aby vzniklo rovnaké množstvo proteínu, spotrebujú cvrčky šesťkrát menej potravy ako hovädzí dobytok, štyrikrát menej ako ovce, a dvakrát menej ako bravy a kurčatá. Okrem toho produkujú menej skleníkových plynov a amoniaku než konvenčné hospodárske zvieratá, "napísala FAO.

Hmyz živí dva milióny ľudí

Štúdia z roku 2013 odhadla, že hmyz tvorí súčasť tradičnej stravy dvoch miliónov ľudí na svete. Najčastejšie konzumovaným druhy hmyzu boli chrobáky, húsenice, včely, osy a mravce.

V Japonsku sa hmyz tradične je vo vnútrozemských častiach prefektúry Nagano západne od Tokia, pretože je užitočným zdrojom živočíšnych proteínov, povedal Šinohara.

"Chcel by som zvýšiť popularitu hmyzej kuchyne v Tokiu a po celom svete," hovorí. Preto plánuje ďalšie akcie, v rámci ktorých bude pridávať hmyz obľúbených japonských jedál, ale aj do čínskej alebo francúzskej kuchyne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Svet

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 133
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 332
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 470
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 352
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 729
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 398
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 009
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 508
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 831
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 674

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Hmyz

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Vlak zabil na severovýchode Grécka dvoch migrantov

Migranti, ktorí prechádzajú cez hranicu medzi Tureckom a Gréckom, často kráčajú po trati.

Lavrov a Pompeo spolu telefonovali o Ruske zadržanej v USA

Lavrov označil postup amerických orgánov za neprijateľný.

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval na návštevu afrických krajín

Diskutovať chce o hlbšej vojenskej a ekonomickej spolupráci.

Iránsky najvyšší vodca odmietol výzvy na vyjednávanie s Trumpom

Iránski proreformní politici vyzývajú na priame rokovania s Trumpom.

Zeman sa stretne s Maláčovou v utorok, o šesť dní neskôr ju vymenuje

Maláčová nahradí na čele rezortu odstúpivšieho Petra Krčála.