TOKIO. Keď človek v reštaurácii nájde v cestovinách nejakého tvora z hmyzej ríše, zvyčajne to býva dôvod, aby sa sťažoval čašníkovi. V Tokiu je to trochu inak.
Tamojší domáci sa stavajú do radu, aby si mohli kúpiť misku rezancov posypaných cvrčkami a červami, informuje spravodajský server The Times.
Prvý apríl bez predsudkov
Reštaurácia Ramen Nagi skúsila túto prapodivnú kombináciu predávať na prvoaprílový víkend, kedy v priebehu štyroch hodín naservírovala až sto misiek spokojným zákazníkom. Jedným z nich bol Šimpei Jamaguči, ktorý uviedol, že už skôr skúšal varené včely, ale hmyzie rezance boli podstatne chutnejšie.
"Nemal som vôbec žiadny nepríjemný pocit," povedal. "Pokiaľ ide o konzumácii hmyzu, veľa ľudí má predsudky. Ale možno by pomohlo, keby z neho kuchári pripravili jedlá, ktoré budú chutnejšie ako mäso alebo ryby," dodal.
Na proteíny bohatý hmyz oddávna konzumovali vo vidieckych oblastiach Japonska, ale vo veľkých mestách je relatívne zriedkavým pokrmom. Organizátor víkendovej akcie, 22-ročný Juta Šinohara, chce ľudí averzie zbaviť. "Chcem, aby si ho všetci ľudia vychutnávali," hovorí.
Dobré pre žalúdok i prírodu
Šinohara nie je na tomto poli žiadnym nováčikom. Na Valentína napríklad zorganizoval konzumáciu špeciálnych sladkostí. Pochopiteľne, taktiež pripravených z hmyzu. Sám tieto tvory loví, varí a je, čo mu pamäť siaha. "Chutia mi všetky druhy hmyzu, ale najviac šváby, cvrčky a tesáriky," dodáva.
Zástancovia konzumácie hmyzu poukazujú na mnoho výhod pre zdravie aj pre životné prostredie. Napríklad Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá je jednou z agentúr OSN, uvádza, že jedlý hmyz obsahuje vysoko kvalitné proteíny, vitamíny a aminokyseliny, ktoré dokonale vyhovujú stravovacím potrebám človeka.
"Hmyz má vysoký pomer výnosu v podobe jedlé zložky v porovnaní so spotrebou krmiva. Aby vzniklo rovnaké množstvo proteínu, spotrebujú cvrčky šesťkrát menej potravy ako hovädzí dobytok, štyrikrát menej ako ovce, a dvakrát menej ako bravy a kurčatá. Okrem toho produkujú menej skleníkových plynov a amoniaku než konvenčné hospodárske zvieratá, "napísala FAO.
Hmyz živí dva milióny ľudí
Štúdia z roku 2013 odhadla, že hmyz tvorí súčasť tradičnej stravy dvoch miliónov ľudí na svete. Najčastejšie konzumovaným druhy hmyzu boli chrobáky, húsenice, včely, osy a mravce.
V Japonsku sa hmyz tradične je vo vnútrozemských častiach prefektúry Nagano západne od Tokia, pretože je užitočným zdrojom živočíšnych proteínov, povedal Šinohara.
"Chcel by som zvýšiť popularitu hmyzej kuchyne v Tokiu a po celom svete," hovorí. Preto plánuje ďalšie akcie, v rámci ktorých bude pridávať hmyz obľúbených japonských jedál, ale aj do čínskej alebo francúzskej kuchyne.