Chcete rozosmiať turistického sprievodcu? Skúste tieto otázky (2.)

Turistický sprievodca musí profesionálne reagovať aj na otázky, ktoré by boli za iných okolností dôvodom na smiech.

(Zdroj: Flickr - garrykinght)

Sprevádzal som turistov 13 rokov po celom svete. Od klasických destinácií až po tie, kam sa veľmi nechodí. Bolo to jedno z najlepších období môjho života.

I keď prácu s ľuďmi považujem za jednu z najťažších, často ma klienti vedeli nabiť pozitívnou energiou a ich zvedavé otázky mňa samého posúvali ďalej a nedovolili mi zaspať na vavrínoch.

Pritrafili sa však aj otázky, pri ktorých som musel zachovať kamennú tvár, ale vo vnútri som sa veľmi smial. Tu je výber niektorých z nich.

1. Ľudia chcú často zažiť krajiny či oblasti, kam nedorazil cestovný ruch. Pritom všetci sme turisti a prinášame zo sebou západnú kultúru. Niekto viac a niekto menej. Cítiť to napríklad v Tibete.

Mnohí si strechu sveta predstavujú tak, ako to videli v zromantizovanom filme „Sedem rokov v Tibete.“ Keď ale uvidia mnícha s telefónom v ruke, povzdychnú si, že tá globalizácia je strašná. Sami si však odfotia mnícha na svoj telefón.

Pri jednom výlete v Tibete sme išli 2 dni do kláštora mimo hlavného mesta Lhasa. Zažiť únik z civilizácie.

Mnoho ľudí si až na mieste uvedomí, že to tiež znamená nemať elektrinu a mobil. Mladý chalan na vedúcej pozícii v Bratislave sa ma zdesene spýta:

Prečítajte si tiež: Chcete rozosmiať turistického sprievodcu? (1.)

„Martin a tu nie je posilňovňa? A ani wifi signál?“ a rozhorčene žiadal okamžitý návrat späť do Lhasy.

Pritom práve on predtým rozdával múdrosti o hnusnej globalizácii.

2. Pri cestách ochutnávame aj domácu stravu. Nie všetko však každému chutí. Vedeli ste, že napríklad bryndzové halušky cudzincom príliš nevoňajú?

Keď som pre japonskú televíziu vysvetľoval, čo je naše národné jedlo, kameraman sa ma priamo spýtal, či národné jedlo môže byť aj takýto hnus.

Cestovatelia dostávajú najväčšie chuťové šoky pri cestách do Číny. Sladkokyslé a ostrokyslé polievky nie sú, slivkové víno nedostať.

Miestna kuchyňa je komplet iná, než to, čo poznáme zo slovenských ázijských bistier.

Jeden z klientov, ktorý bol doma zvyknutý na poriadny kus mäsa každý deň. Čínska strava ho preto už nebavila.

„Objednaj mi rezeň!“ Odpovedám, že rezne v Číne nepoznajú. A ani zemiakový šalát. „Tak mu vysvetli ako sa to robí, lebo odídem.“

Skúšam zachrániť situáciu otázkou, či by sa slovenský kuchár na počkanie naučil variť tofu. „Číňan nevie čo je dobré, my Slováci vieme, čo je dobré.“

Klient trpel až do konca zájazdu v Číne a neustále hľadal rezne. Neúspešne.

Prečítajte si tiež: Päť najtemnejších miest bývalého ZSSR

3. Skupina slovenských klientov si vybrala plavbu po Karibskom mori s odjazdom z Portorika.

Dostali najlepšie kajuty a v rezervačnom systéme ich viedli ako VIP klientov. Predtým však videli katastrofický film Titanic.

Martin, ak sa loď začne potápať, my ako VIP klienti budeme evakuovaní ako prví?“ Moja odpoveď: „Najprv deti a potom ženy,“ sa im vôbec nepáči.

„Ale my sme VIP klienti!“ Trochu ráznejšie zopakujem tú istú odpoveď. Klientom sa to nepáči a frflú, že dnes už ani status VIP nič nezaručuje.

4. „Prečo neobjednáte také šinkanzeny, kde sa dá otvoriť okno, aby som si spravil kvalitný záber? V slovenských vlakoch sa to dá bez problémov!“

Sťažnosť klienta zaznela pri rýchlosti 300 kilometrov za hodinu.

Neakceptuje vysvetlenie, že pri takej vysokej rýchlosti sa nedá otvoriť okno.

5. Pri zájazde po Karibiku sme navštívili ostrovy Martinik, Guadeloupe a Dominiku. Klient sa teší, že spozná ďalšie krajiny.

„Už som prešiel 60 krajín a toto budú ďalšie 3 krajiny.“

Odvediem ho trocha nabok a trochu tichšie mu vravím. ,,Viete, nechcem vám kaziť radosť, ale Martinik a Guadeloupe sú francúzske zámorské územia a neberú sa ako samostatné krajiny. Sú súčasťou Francúzska. “

Klient rozhorčene kričí. ,,Prečo ma na to nikto neupozornil? Zbytočne som sem meral toľké kilometre!“

6. Najviac ma prekvapila reakcia klienta, ktorý sa v Číne rozčuľoval nad meškaním vlaku. Na 1800 kilometrov to bolo 45 minút.

Prečítajte si tiež: Gulag. Najhoršie dedičstvo ZSSR

Skúšam mu empaticky vysvetliť, že naše vlaky meškajú aj viac na oveľa kratšej vzdialenosti a či je preto vhodné sa sťažovať, keď u nás je to horšie.

„Ale ja som turista a táto krajina si ma ctiť turistov a všetko má byť načas.“

7. A na záver žiadosť klienta na ktoromsi zo svetových letísk.

„Nedá sa vybaviť u pilota, aby na mňa počkal tak 30 minút? Zabudol som si niečo kúpiť v duty free obchode.“

Martin Navrátil sprevádzal turistov ako sprievodca po celom svete 15 rokov. O cestovateľských zážitkoch a radách píše aj na svojej stránke Travelistan.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Svet

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Investment Advisory Guide for Slovakia
  5. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  7. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  10. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  1. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  2. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  3. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  5. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  6. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  7. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  8. Investment Advisory Guide for Slovakia
  9. Ako naučiť vaše deti správne zaobchádzať s peniazmi?
  10. Spolupráca Katedry architektúry SvF s mestskou časťou Dúbravka
  1. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 25 923
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 037
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 15 184
  4. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 14 149
  5. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 13 897
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 12 774
  7. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 9 502
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 7 021
  9. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 4 043
  10. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami? 3 295

Téma: Vlaky


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Mistrík odstúpil z prezidentského súboja, podporil Čaputovú

Mistríkovo rozhodnutie ocenil aj prezident Kiska a tiež podporil Čaputovú.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Toto by Čaputová nemala zahodiť

Po dvadsiatich rokoch môže prvé kolo vyhrať blok mimo Smeru a HZDS.

AUTO

Prichádza malé SUV Škoda Kamiq. Aké sú naše prvé dojmy?

Zaboduje priestorom aj bohatou výbavou.

Neprehliadnite tiež

Prezidentské voľby v Afganistane preložili na september

Už predtým odložené voľby sa mali konať v apríli a potom v júli.

Ilustračné foto.

Lídri európskych ľudovcov chcú zmraziť Fideszu členstvo

Maďarskú stranu by mohol kontrolovať výbor.

Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na zasadnutie európskych ľudovcov v Bruseli.

Najšťastnejší ľudia žijú v Škandinávii, Slovensko si polepšilo

Slovensko figuruje v rebríčku OSN na 38. mieste zo 156 posudzovaných krajín.

Fínsky dočasný premiér Juha Sipilä.

Európska komisia predstavila prísnejšie pravidlá pre boj proti terorizmu

Opatrenia sa týkajú aj strelných zbraní, či kriminalizácie prípravy a vykonania terorizmu.

Komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

V Nórsku otvorili prvú podmorskú reštauráciu v Európe

Reštaurácia, nachádzajúca sa v najjužnejšom cípe Nórska v okrese Lindesnes, dostala názov Under.

Vstup do reštaurácie Under na nórskom pobreží.