ŠTRASBURG. Európska únia by mala obmedziť množstvo škodlivých priemyselne vyrobených tukov v potravinách. S touto výzvou sa v stredu europoslanci obrátili na Európsku komisiu (EK).
Europoslanci si myslia, že označovanie potravín s obsahom škodlivých transmastných kyselín nestačí a EK by mala navrhnúť zákonné limity na tieto látky.
Únia by sa podľa nich mala inšpirovať Dánskom, ktoré v roku 2003 prijalo zákon obmedzujúci obsah priemyselne vyrobených transmastných kyselín v potravinách na dve percentá.
Podľa europoslancov dánsky zákon znížil počet úmrtí spôsobených srdcovo-cievnymi ochoreniami.
Vysoký príjem transmastných kyselín je jedným z faktorov zvyšujúcich riziko infarktu. Ten ročne pripraví o život 660-tisíc obyvateľov Únie, uviedla EK.
Okrem Dánska prijali národné limity na obsah škodlivých priemyselne vyrobených tukov v potravinách aj Rakúsko, Maďarsko a Lotyšsko.
Transmastné kyseliny sa vyskytujú v mäsových a niektorých rastlinných výrobkoch prirodzene. Najviac sa ich ale nachádza v lacných potravinách v priemyselne vyrobenej forme.