BERN. Najväčší švajčiarsky producent mliečnych výrobkov chce budúci rok uviesť na domáci trh tradičný syrový pokrm fondue ako sadu do mikrovlnnej rúry.
Syroví puristi už teraz protestujú a používajú slová ako svätokrádež, či rúhanie.
V sete, ktorý sa už teraz predáva v Spojených štátoch, je syr a nádobka s čajovou sviečkou, ktorá udržuje syr roztopený po vybratí z mikrovlnky.
Podľa generálneho riaditeľa mliekarne Emmi AG je nutné vyvrátiť názor, že fondue je nemoderné, nudné jedlo, ktorého príprava si navyše vyžaduje príslušné vybavenie.

Fondue do mikrovlnky ale vzbudilo medzi niektorými Švajčiarmi podozrenie.
"Nekúpil by som si to, je to rúhanie," povedal tridsaťjedenročný právnik z Zürichu, Silvan Gehrig.
Značnú úlohu podľa neho hrá kvalita syra, väčšinou ementálu či syra gruyére, a tiež fakt, že fondue je spoločenský pokrm a pri jeho konzumácii sedia gurmáni okolo nádoby so syrom spoločne.
Švajčiari síce stále konzumujú v priemere trinásť kilogramov syra na osobu za rok, čo je sedemnásobok svetového priemeru, jeho predaj ale v tejto alpskej krajine klesá, uviedla agentúra Bloomberg.
Podpisuje sa pod to najmä konkurencia lacnejších dovážaných syrov.
Loading
...