CAMEMBERT. V normandskom mestečku Camembert, kolíske slávneho syra rovnakého mena, odoláva priemyselnej konkurencii posledná syráreň.
Spolieha sa na svoju sebestačnosť a na tradíciu, aj keď jej pozícia vôbec nie je jednoduchá.
Proti presile
V centre mestečka prevádzkuje najväčší svetový producent mliečnych výrobkov Lactalis múzeum o histórii camembertu. Práve Lactalis sa nedávno stal najväčším výrobcom camembertu s chráneným označením pôvodu. Zároveň však tento rok čelil celoštátnej mobilizácii výrobcov mlieka požadujúcich lepšie výkupné ceny.
Štyridsaťtriročný Nicolas Durand, ktorý v Camemberte vlastní farmu La Héronniere, je jedným z mála, kto aj napriek konkurencii vyrába vlastný camembert. La Héronniere sa camembertom venuje od roku 1987.
Chovateľ a syrár spracováva viac ako 90 percent mlieka zo svojich 90 kráv a pretvára ho na sedemsto až osemsto camembertov denne. Durandova farma zamestnáva sedem ľudí.
Tí svoj camembert považujú za neporovnateľne lepší ako priemyselný. "Je farmársky, to znamená, že je vyrobený z mlieka našich kráv, nie z mlieka od rôznych producentov. Pre chuť je to dôležité," cituje Duranda agentúra AFP.

Žralok z kravína
Jeden camembert od Durandovcov stojí priamo na farme 4,40 eura, v predajniach asi 5,60 eura. Priemyselne vyrábaný camembert od veľkej značky stojí v supermarkete o dve eurá menej.
Potravinársky gigant Lactalis je okrem syrov s chráneným označením pôvodu známy i značkami Président, Lepetit či Lanquetot.
Farma La Héronniere dnes nedokáže uspokojiť dopyt a rada by do pol roka našla skupinu (nie však Lactalis), ktorá by priniesla financie a zamestnancov.
Veľký záujem o farmu je tiež zo strany turistov, okrem iných aj z Číny alebo z Ruska, hovorí Durand.
Farmár ale vyčkáva. "Žraloky čakajú na svoju príležitosť. Nechcem, aby sa z mojej farmy stal závod na výrobu mlieka. Chcem vyrábať syry 'made in France'."