WASHINGTON. Čo by sa stalo, ak by sa na Zemi minulo kakao? Logickou odpoveďou je, že by sa prestala vyrábať čokoláda. Milovníkov "jedla bohov" ale môže zachrániť nečakaný produkt – mango.
Celosvetový pokles
V roku 2014 podľa denníku Guardian narástla cena kakaa o 25 percent, a to až na úroveň dvetisíc libier za tonu. O dve tretiny vyššiu cenu ako v roku 2012 čiastočne ovplyvnila aj epidémia Eboly na africkom kontinente.
Svetová produkcia kakaa kvôli rôznym faktorom klesá, medzi najväčšie hrozby patrí zmenšovanie plochy ornej pôdy, starnutie rastlín a ich choroby. Dopyt však podľa americkej spravodajskej stanice CNN vo svete stúpa.
Na alarmujúcu situáciu sa pokúsil nájsť odpoveď tím vedcov okolo Saymy Akhterovej. Ich štúdia skúma mango divé ako potenciálnu náhradu za plody kakaovníka. "Divé mango je jednou z takzvaných Popoluškiných plodín, tých, ktorých potenciál sme ešte neobjavili," hovorí Akhterová.
Kakao môže i predčiť
Mango divé má ľahko zafarbený tuk s profilom podobným tomu kakaovému. Fyzikálne a termálne vlastnosti oboch plodín sa taktiež veľmi nelíšia.
"Navyše, maslo z divokého manga obsahuje 65% tuku SOS, čo napovedá, že má potenciál byť na výrobu čokolády vhodnejším ako kakaové maslo," píše sa v abstrakte článku.
Vedci okrem toho zdôrazňujú pozitívny efekt, ktorý by výroba z manga mal na niektoré regióny. "Malo by to hodnotný prínos pre uchovanie druhu," povedal Morag McDonald z Bangorskej univerzity, narážajúc na odlesňovanie uvedených oblastí. Takýmto opatrením by mohol vzniknúť i alternatívny zdroj príjmu pre chudobné domácnosti.
