Reštaurácie sa rozhodli pomôcť obetiam zemetrasenia, pridal sa aj Jamie Oliver

Niektorí gurmáni dúfajú, že symbol zničeného talianskeho mesta, ktoré toho stratilo najviac, aspoň môžu využiť na dobrú vec.

Populárny britský šéfkuchár Jamie Oliver.(Zdroj: TASR/AP)

RÍM. Milovníci jedla a šéfkuchári v Taliansku aj mimo neho vyzývajú reštaurácie, aby podávali viac cestovín s omáčkou amatriciana a pomáhali tak stredotalianskemu mestečku Amatrice, zasiahnutému 24. augusta ničivým zemetrasením, kde sa toto výdatné jedlo zrodilo. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Musíme konať rýchlo

Prosté sedliacke cestovinové jedlo, ktoré tvorí paradajková omáčka s bravčovým lalokom a ktoré je posypané talianskym tvrdým ovčím syrom pecorino, pochádza práve z Amatrice.

Tento týždeň v stredu nadránom ho zničilo silné zemetrasenie a vyzývatelia si želajú, aby časť ziskov z predaja slávneho jedla išla na pomoc pri obnove zničených oblastí.

Obyvatelia stredovekého mesta na vrchu kopca sa pripravovali na každoročnú, už 50. slávnosť jedla, ktorá sa mala konať najbližší víkend a mala byť venovaná práve cestovinám s omáčkou amatriciana - pasta all'amatriciana.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Počet obetí zemetrasenia v Taliansku stúpol na 278 mŕtvych

Namiesto toho však budú ľudia pochovávať mnoho mŕtvych mužov, žien a detí, usmrtených ničivým zemetrasením zo stredajšieho skorého rána, ktoré obyvateľov aj návštevníkov zastihlo v spánku. Celkovo boli zničené tri obce - o život prišlo 278 ľudí, z nich 218 v Amatrice.

Taliansky food blogger a grafický dizajnér Paolo Campana zverejnil výzvu už v stredu a na Facebooku napísal: "Musíme konať rýchlo."

"Pasta all'amatriciana je symbol," povedal pre agentúru AP. "Takže som rozhodnutý využiť tento symbol na pomoc."

Požiadal reštaurácie, aby zaradili jedlo do svojho menu a venovali dve eurá z každej predanej porcie priamo talianskemu Červenému krížu, ktorý sa zúčastňuje na záchranných prácach v postihnutých oblastiach v pohorí Apeniny v strednom Taliansku. Jedno euro venuje zákazník a jedno reštaurácia.

Toto už naozaj niečo zaváži

Známy britský šéfkuchár Jamie Oliver na Facebooku vo štvrtok napísal, že on a 700 šéfkuchárov v jeho sieti talianskych reštaurácií v Británii budú spomínané jedlo servírovať a venujú dve eurá za každú predanú porciu na pomoc pri záchranných akciách v Taliansku.

Oliver napísal priaznivcom na Instagrame, že "toto už naozaj niečo zaváži" a peniaze pôjdu hasičom, do táborov, na potraviny, oblečenie a lekársku pomoc.

"Myslím, že ľahko získame na pomoc tisíce a tisíce libier," uviedol Oliver.

Centrom každoročného festivalu cestovín, nazývaného sagra, bol v Amatrice miestny hotel Roma, v ktorého reštaurácii sa jedlo s omáčkou amatriciana podávalo.

Hotel je však v troskách a v nich zahynulo niekoľko ľudí.

"Dúfajme, že mesto Amatrice sa znovuzrodí," povedal pre agentúru AP Luca Palombini, zástupca šéfkuchára z hotela Roma, ktorý sa nachádza v nemocnici San Salvatore v meste L'Aquila a lieči si zlomeninu nohy.

"Omáčka amatriciana bude ešte lepšia, špagety s omáčkou budú ešte lepšie. Dúfam, že mesto sa opäť narodí a že sa pohneme dopredu, že bude ešte lepšie než doteraz."

Najčítanejšie na SME Svet


Inzercia - Tlačové správy


  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  6. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  7. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  1. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  2. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  3. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  4. Cíťte sa v priestore príjemne
  5. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  7. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  8. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  10. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 7 468
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 987
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 639
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 037
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 716
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 357
  7. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 983
  8. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 982
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 987
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl? 838

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Plavčan vysvetľoval eurofondy, z tlačovky utiekol

Minister školstva zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej chcel vysvetliť pochybné dotácie. Dovolil dve otázky pre televíziu a ušiel.

KULTÚRA

Dedečkove skutočné stavby sme ešte nevideli. SNG by mohla byť prvou

Najskloňovanejšie sú štyri jeho stavby.

DOMOV

Prieskum: Súčasná koalícia by vládu nezložila, extrémisti klesli

Ak by sa voľby konali v júli, zvíťazil by Smer.

BRATISLAVA

Z Tyršovho nábrežia sa stal kemp pre turistov

Na petržalskej strane Dunaja parkujú karavany, hoci tam nie je kemp.