AMATRICE, BRATISLAVA. Prichádzali tam ľudia z celého Talianska. Ak by zemetrasenie prišlo o pár dní neskôr, počet obetí by takmer určite prekročil tri stovky.
Talianske historické mesto Amatrice, ktoré stredajšie zemetrasenie takmer úplne zničilo, malo totiž práve tento víkend hostiť jubilejný 50-ty ročník festivalu ich lokálneho jedla - špagiet all'amatriciana. Tie sa podľa tradičného receptu z Amatrice pripravujú s použitím paradajkovej omáčky so syrom pecorino a miestnou slaninou guaciale.
Šéfkuchári po celom Taliansku teraz na podporu mesta pripravujú tento pokrm vo svojich reštauráciách. Iniciatívu začal podľa denníku Guardian food blogger Paolo Campana, ktorý vyzval reštaurácie, aby časť príjmu z tohto pokrmu venovali Červenému krížu.
Do iniciatívy sa zapojilo viac ako 600 reštaurácií, dve eurá následne posielali na účet na záchranné práce.
Loading
...

Mestská tradícia
To, že typická omáčka je dôležitým znakom Amatrice, ukazuje aj webová stránka mesta. Nájdete na nej históriu aj recept tohto pokrmu. Podľa stránky "kvalita receptu a mimoriadne profesionálne kvality mnohých rímskych manažérov reštaurácií, ktorí sú pôvodom z Amatrice, spravili zo špagiet all'Amatriciana hlavný pokrm talianskej kuchyne".
Špagety sa pôvodne až do 17. storočia pripravovali s bielou omáčkou, neskôr do jedla pridávali paradajky. Jedlo do Ríma dostali práve miestni pastieri, ktorí sa presúvali bližšie k hlavnému mestu.
Celebritný šéfkuchár Mario Batali podľa serveru Vice tvrdí, že mnohí Taliani považujú Amatrice za rodisko tej najlepšej kuchyne na celom Apeninskom polostrove.
Práve festival v Amatrice plný folklóru a jedla patril k najobľúbenejším aktivitám v historickom mestečku. Práve blížiaci sa festival spôsobil, že do mesta už začalo prichádzať viac ľudí. Úrady preto nevedia odhadnúť, koľko z nich ešte môže byť pod troskami.

Loading
...
Pomáhali aj parmezánom
Aj v minulosti Taliani podporovali po zemetrasení niektoré oblasti jedlom, píše CNN. Keď v roku 2012 zasiahlo región Emilia-Romagna silné zemetrasenie, mnohé továrne na typický parmezán boli poškodené. Znehodnotili sa tak tisícky kolies syru parmigiano reggiano, ktorý niekoľko rokov zrel v skladoch.
Michelinský šéfkuchár z Modeny Massimo Bottura vtedy na podporu miestnych výrobcov vyzval reštaurácie, aby ho napodobnili a pridali do jedál práve poškodený parmezán, ktorý by sa za iných okolností vyhodil.
Jedlo cacio e pepe pôvodne pripravované s pecorinom nahradil rizotom s parmezánom. Jedlo sa stalo hitom po celom Taliansku.
Loading
...