Zničenému talianskemu mestu pomáhajú šéfkuchári špagetami

Časť sumy zo špagiet s miestnou omáčkou Amatriciana má putovať na pomoc ľuďom, ktorí prežili stredajšie silné zemetrasenie.

Špagety all'Amatriciana.(Zdroj: wikipedia.com/CC)

AMATRICE, BRATISLAVA. Prichádzali tam ľudia z celého Talianska. Ak by zemetrasenie prišlo o pár dní neskôr, počet obetí by takmer určite prekročil tri stovky. 

Talianske historické mesto Amatrice, ktoré stredajšie zemetrasenie takmer úplne zničilo, malo totiž práve tento víkend hostiť jubilejný 50-ty ročník festivalu ich lokálneho jedla - špagiet all'amatriciana. Tie sa podľa tradičného receptu z Amatrice pripravujú s použitím paradajkovej omáčky so syrom pecorino a miestnou slaninou guaciale. 

Šéfkuchári po celom Taliansku teraz na podporu mesta pripravujú tento pokrm vo svojich reštauráciách. Iniciatívu začal podľa denníku Guardian food blogger Paolo Campana, ktorý vyzval reštaurácie, aby časť príjmu z tohto pokrmu venovali Červenému krížu. 

Do iniciatívy sa zapojilo viac ako 600 reštaurácií, dve eurá následne posielali na účet na záchranné práce.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Počet obetí zemetrasenia v Taliansku stúpol na 247

Mestská tradícia

To, že typická omáčka je dôležitým znakom Amatrice, ukazuje aj webová stránka mesta. Nájdete na nej históriu aj recept tohto pokrmu. Podľa stránky "kvalita receptu a mimoriadne profesionálne kvality mnohých rímskych manažérov reštaurácií, ktorí sú pôvodom z Amatrice, spravili zo špagiet all'Amatriciana hlavný pokrm talianskej kuchyne".

Špagety sa pôvodne až do 17. storočia pripravovali s bielou omáčkou, neskôr do jedla pridávali paradajky. Jedlo do Ríma dostali práve miestni pastieri, ktorí sa presúvali bližšie k hlavnému mestu.

Celebritný šéfkuchár Mario Batali podľa serveru Vice tvrdí, že mnohí Taliani považujú Amatrice za rodisko tej najlepšej kuchyne na celom Apeninskom polostrove.

Práve festival v Amatrice plný folklóru a jedla patril k najobľúbenejším aktivitám v historickom mestečku. Práve blížiaci sa festival spôsobil, že do mesta už začalo prichádzať viac ľudí. Úrady preto nevedia odhadnúť, koľko z nich ešte môže byť pod troskami.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: L’Aquila je pre zničené mestá varovaním, ako sa obnova nerobí

Pomáhali aj parmezánom

Aj v minulosti Taliani podporovali po zemetrasení niektoré oblasti jedlom, píše CNN. Keď v roku 2012 zasiahlo región Emilia-Romagna silné zemetrasenie, mnohé továrne na typický parmezán boli poškodené. Znehodnotili sa tak tisícky kolies syru parmigiano reggiano, ktorý niekoľko rokov zrel v skladoch.

Michelinský šéfkuchár z Modeny Massimo Bottura vtedy na podporu miestnych výrobcov vyzval reštaurácie, aby ho napodobnili a pridali do jedál práve poškodený parmezán, ktorý by sa za iných okolností vyhodil.

Jedlo cacio e pepe pôvodne pripravované s pecorinom nahradil rizotom s parmezánom. Jedlo sa stalo hitom po celom Taliansku. 

Najčítanejšie na SME Svet


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  2. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  3. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  6. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  7. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  8. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  9. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  10. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 413
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 322
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 333
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 062
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 986
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 161
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 012
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 573
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 883
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 567

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rezník z TASR by bol v RTVS pre poslancov schodnejší než Mika

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

KULTÚRA

Tajná služba si objednala vraždu. Na film Únos bolo treba odvahu

Politické trilery u nás nevznikajú.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

Neprehliadnite tiež

Dolná komora holandského parlamentu odobrila asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou

Holandsko je posledným členským štátom EÚ, ktorý ratifikáciu tejto dohody ešte stále plne neodobril.

Le Penová sľubuje nezávislú zahraničnú politiku a schopnosť zabezpečiť obranu krajiny

Líderka FN opakovane navrhovala odchod Francúzska z eurozóny.

Hádka medzi kamionistami na parkovisku v Írsku sa skončila smrťou Slováka

Jeho kolegovia pri hádke zaútočili železnou tyčou.

Švédsky kráľ po Trumpovom výroku vyzval tlač na vyvážené spravodajstvo

Počas vystúpenia na Floride mal tvrdiť, že na území Švédska sa stal v predošlý večer určitý závažný incident.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop