Naí Dillí 17. apríla (TASR) - Na pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa čakala na dnešnom obede v indickom prezidentskom paláci Rašthrápatí Bhavan tradičná indická hudba, ale predovšetkým kašmírske jedlá.
V menu na slávnostnom bankete nechýbalo tradičné kašmírske dusené mäso v jogurtovej omáčke okorenené asafetidou, anízom, sušeným zázvorom s bohatou dávkou šafránu, mandlí a sušených hrozienok.
Asafetida je rastlina, ktorú si ako koreninu veľmi vážilo antické Grécko i Rím. Keďže veľmi zapácha, u nás je známa pod názvom čertovo lajno. Pri varení sa však zmení na lahôdku, ktorá dodá jedlu nenapodobiteľnú chuť.
Mušarráf si na bankete, podávanom indickým prezidentom Abdulom Kalamom, nenechal ujsť ani charakteristické indické jedlá. Patril k nim napríklad kabáb tak ako sa pripravuje v severoindickom meste Lakhnaú, birjani - štipľavá špecialita pozostávajúca z ryže a mäsa z juhoindického Hajdarábadu, a slávna šošovicová polievka zo severozápadného štátu Radžastan. Podávali sa tiež obľúbené maškrty indického prezidenta - idli, čiže parené ryžové buchtičky, či dósas, palacinky z ryžovej múky ochutené zeleninou.
3 dem pel