Martinovi Grešovi zmenila život choroba. Paradoxne ho naladila pozitívne. Po infarkte si uvedomil, že musí čosi robiť. "Porážka bola impulzom, že som začal tvoriť, snažil som sa z nej nejako vybŕdnuť."
Vždy ho to ťahalo k drevu, vzťah k nemu mal odmalička. "Chodil som do školskej modelárky, ktorú viedol pán František Marcin." Už predtým mal dielňu v kočikárni, v byte, čo dostal v Prešove, potom ho to začalo ťahať späť do rodného domu v prešovskom Solivare - Soľnej Bani.
"Teraz mám dielne v tomto dome, kde som sa narodil, kde som vyrastal. Venujem sa už len svojmu koníčku." Je s manželkou na dôchodku, deti majú odrastené. "Beriem to ako spôsob sebarealizácie. Upokojuje ma," hovorí o práci v dielni, v ktorej vzniklo niekoľko zlepšovákov.
Aj v starej práci robil referenta pre vynálezy a zlepšovacie návrhy. Projektanta. Najprv vyrábal drevené tlačidlá do sudov na kyslú kapustu, k nim pridal multifunkčný hoblík, taký, aby sa vošiel do kuchynského drezu.
"Zostávalo už len dokončiť drevený sud." Vyrobil ho. Prvý raz vystavoval na Dňoch zelá v Stupave v roku 1997. Sud sa volá Grezel, rovnako ako všetky jeho vynálezy. Je Grešovou registrovanou ochrannou známkou. Ide o skratku Greš - zelo.
"Vyrobil som aj vlastné sane. Sú ovládateľné rukami i nohami. Idú, kde ja chcem, brzdia, kedy treba." Majú pohyblivý podvozok. "Za vrchol svojej tvorby však jednoznačne považujem Pigyball. Jedinú pálkovú hru na európskom kontinente."
Pigyball sa hrá buď single, jeden na jedného, pálkovač verzus nahrávač, alebo triangle, traja na troch, keď sa všetci musia vystriedať na pálke. Martin Greš má aj demonštrátorov, ktorí športovú hru otestovali. S dresmi, s potrebnými proprietami.
"Už to mám také vyriešené, že nie je čo zlepšovať. Názov Pigyball 63 vymyslelo nejaké dievčina v čase, keď som tú hru testoval." Loptička, s ktorou sa hrá, sa priliehavo volá piga. "Pigyball je jedinečný šport. Bejzbal je niečo iné, treba to vidieť."
Momentálne pracuje solivarský vynálezca na ďalšom zlepšováku. Bude ním veľká drevená kaďa na solenie mäsa. Pri zabíjačke sa do nej bude môcť uskladňovať klobásová či jaternicová zmes, aj nasekané mäso.
"Novými výrobkami z dreva sa snažím byť jedinečný v európskom meradle. Aj preto ich mám právne vysporiadané." V dielni pracuje 9 mesiacov v roku, v decembri, januári a februári ju iba udržiava a kontroluje.
"Nástroje som si kúpil z penzie." Je sebestačný. "Od marca opäť naplno rozbieham výrobu."
MICHAL FRANK