Po zákaze fajčenia v posledných rokoch v lietadlách všetkých leteckých spoločností a v kanceláriách, sa začalo obdobie všeobecného zákazu fajčenia v reštauráciách v niektorých krajinách Európy. Od začiatku roku 2004 v Írsku začal platiť zákaz fajčenia v obľúbených puboch.
Nasledovalo Nórsko a potom Taliansko, kde je v reštauráciách cigareta k tradičnej káve, či grappe prakticky tabu. Británia, Lotyšsko a Švédsko chcú v nasledujúcich dvoch rokoch nasledovať ich príklad a bojovať tak proti vysokej úmrtnosti fajčiarov. Tá ročne len v krajinách Európskej únie dosiahne ročne až 650.000 obetí.
Pokiaľ v nórskych krčmách je absolútny zákaz fajčenia, tak v talianskych reštauráciách a baroch sa môžu oddávať svojmu zlozvyku fajčiari len vo vyhradených a striktne oddelených priestoroch. No len šesť percent talianskych podnikov má oddelené miestnosti. Pre ich majiteľov je ich zriadenie buď pridrahé, alebo majú na ne málo miesta.
V Írsku sa už majitelia prevádzok sťažujú, že ich tržby od zákazu fajčenia poklesli od 15 percent. V susednom Škótsku si môžu cigaretu hostia vychutnávať ešte do konca roku 2006. Benevolentnejšia je situácia vo Francúzsku. Viaceré bistrá a vinárne ignorujú zákaz fajčenia, ktorý je v platnosti už päť rokov. V Paríži sa dokonca nachádza jeden bar, do ktorého majú vstup len fajčiari.
Podľa dnešných správ aj Belgicko stupňuje boj proti fajčeniu: od začiatku budúceho roka bude v krajine zakázané fajčiť na pracovisku. Vyplýva to z novej legislatívy o ochrane zamestnancov proti tabaku, ktorú dnes zverejnili v zbierke zákonov. Podľa nej bude mať každý pracovník od 1. januára 2006 právo na prácu v nefajčiarskom prostredí, ktoré mu vyplynie priamo zo zákona. Doteraz bolo na dohode medzi zamestnávateľom a pracovníkmi, či a kde sa bude na pracovisku fajčiť. Nový zákon umožňuje vytvoriť na pracovisku oddelený priestor, kde si budú môcť fajčiari dopriať vytúženú cigaretu.