Bratislava 24. decembra (TASR) - Štedrovečerné menu je u každého z poslancov slovenského parlamentu podobne ako v mnohých rodinách iné.
František Mikloško (KDH) považuje štedrovečernú večeru za niečo výnimočné s neopakovateľnou atmosférou. "Kapustnicu robíme iba jedenkrát do roka, a to dnes na Štedrý deň. Rovnako to platí aj pre rybu a šalát, na ktorý sme recept zdedili od ruských aristokratických emigrantov," doplnil poslanec. Osobné zvyky podľa Mikloškových slov jeho rodina nepestovala.
Diana Dubovská z klubu SOP-SZS dnes absolvuje dve štedrovečerné večere - prvú u svojich rodičov, druhú s deťmi i vnukmi svojho manžela Jozefa Majského, ako aj s jeho bývalou manželkou. Ako prezradila TASR, menu štedrovečerného stola je také isté, ako inde - sú na ňom oblátky s medom a orechmi, chlieb s cesnakom, kapustnica, ryba so šalátom. Samozrejme nesmú chýbať pod obrusom peniažky, aby celý budúci rok nebol na ne chudobný. "Musím pripomenúť, že kapustnica sa robieva podľa receptu manželovej mamy, ktorý vlastní iba jeho prvá manželka. Jediné čo viem, že sa do nej dáva pri varení hruška," povedala.
V rodine poslanca Pravej Slovenskej národnej strany Víťazoslava Morica je Štedrý večer ako v každej inej rodine. Stretneme sa s rodinou, pričom štedrovečerný chod je akýmsi prejavom symbiózy jeho a manželkinej rodiny. "Na večeru sa u nás voľakedy po zvykoch starého otca, ktorý bol v Amerike, jedol moriak alebo pečená hus. Dnes je to ryba, obyčajne pstruh i spomínaná pečená hydina," prezradil Moric.
Marta Aibeková (HZDS) sa snaží na Štedrý večer dodržiavať tradíciu, pričom iba raz ju jej rodina porušila. Tým dôvodom bol celorodinný smútok, pretože po Vianociach jej zomrel otec. Pri štedrovečernom stole sa stretáva s mamou a s dcérou, ako aj s talianskym zaťom. Keďže dcéra si obľúbila niektoré jedlá, sú zaradené do štedrovečerného menu - med, oblátky, kapustnica, hubová polievka a kapor, ako aj zemiakový šalát. "Opekance s makom sme nerobievali, zdôraznila. Na svojho talianskeho zaťa prezradila, že mu chutia írečité slovenské jedlá, akými sú langoše, lokše segedínsky guláš. "Najradšej má však zákusky mojej mamy, pretože v Taliansku majú iba tradičný koláč banettone," dodala.