Na záver ôsmeho reprezentačného plesu ministerstva zahraničných vecí spevák Petr Muk zakričal: "Nie je dôležité mať iba filipa, ale aj blízkeho človeka vedľa seba." Všetci prítomní prijali jeho repliku za svoju potleskom.
Pozvanie Eduarda Kukana na ples prijali diplomati, významní podnikatelia, umelci a profesori. Väčšina z nich vie, že bez zázemia by to nedotiahli tam, kde sú. A aj keď ples bol spočiatku priveľmi oficiálny, diplomati nepôsobili ako nudní patróni. Na parkete sa roztancovali všetci.
Horné komnaty, v ktorých hral Violin Orchester, oddeľovalo schodisko osvietené 42 vázami, v ktorých plávali spolu s orchideami sviečky.
Švédske stoly ponúkali lososa, slovenské syry. Vynikajúci bol výber teplých jedál - divina, jahňacina, bažant či husacia pečeň. Nechýbali pečené zemiaky s nivovou omáčkou, na záver bola kapustnica a prasiatko. Na dezertoch si najviac pochutnávali páni.
Hostia si kupovali nápoje za vlastné a mohli si vybrať zo širokého sortimentu slovenských vín.
Vstupenky boli za 1500 korún a hostitelia Kukanovci sa nenúteným správaním postarali o to, aby bolo všetkým fajn. Ako u starých priateľov.
Chuť diplomacie
Pani Zdenka Kukanová je známa ako vynikajúca hostiteľka, ktorá navyše o kulinárskych špecialitách napísala už dve knižky s názvom Ako chutí diplomacia. Hoci je pravda, že na bál nik nechodí pre jedlo, lahôdky tvoria súčasť každého plesu. Zaujímalo nás preto, čo si významní hostia zvyčajne na plese doprajú?
RUDOLF HROMÁDKA, predseda medzinárodného klubu: "V kanadskom Montreale, kde som chodieval na plesy, mali vždy fantastické rybacie špeciality. Dodnes na ne nemôžem zabudnúť."
ZUZANA STERNOVÁ, profesorka: "Vždy si doprajem zákusky s vanilkovým krémom."
EMMA TEKELYOVÁ, moderátorka: "Postojačky mi veľmi nechutí, a preto si vyberám drobnosti - ovocie alebo morské potvory."
ZDENKA KUKANOVÁ, manželka ministra: "Raz mi veľmi chutili na bále krevety. Tuším to bolo v hoteli Carlton."
UTA MAYER, schalburgnemecká veľvyslankyňa: "Keď som bola na prvej zdvorilostnej návšteve slovenskej ambasády v Berlíne, zachutili mi bryndzové halušky. Milujem ich! Ak ich na plese vidím, nikdy neodolám."
VERONIKA HRYCOVÁ, podnikateľka: "Žijem na ovocí, bielom mäsku a zelenine, preto nikdy nedokážem oceniť jedlá na plese.
JUDITA VARGOVÁ, hoteliérka: "Olivy, a to je všetko. Nerada jem na plese."
MÁRIA REHÁKOVÁ, podnikateľka: "Milujem syry a zeleninu, tu som si na nej pochutila."
(blau)
Autor: Barbora Laucká