Montpellier/Stanford 1. januára (TASR) - Na svete je nová očkovacia látka, ktorá by mohla potlačiť alergické reakcie na určité potraviny. Americkí vedci z univerzity v Stanforde uskutočnili pokusy so psami, u ktorých vakcína na tri mesiace zredukovala alebo úplne potlačila alergické reakcie, informoval časopis Allergy.
Vakcína sa skladá z búrskych orieškov, mlieka alebo pšenice a neaktívneho bakteriálneho kmeňa. Dostalo ju deväť psov, z ktorých štyria trpeli alergiou na búrske oriešky a zvyšných päť neznášalo mlieko a pšenicu. Desať týždňov po zaočkovaní však už zvieratá zniesli viac týchto potravín, kým sa u nich prejavila alergická reakcia.
Baktéria použitá ako zložka očkovacej látky normálne spôsobuje črevné a žalúdočné infekcie. Keď je súčasťou vakcíny, vyvoláva len imunitnú reakciu. Týmto spôsobom sa "naštartuje" imunitný systém, ktorý potom lepšie chráni pred alergiami.
Pri vývoji vakcíny zohľadnili vedci tzv. hygienickú hypotézu. Podľa tejto teórie niekedy až prehnané hygienické predpisy zapríčinili v priemyselne vyspelých štátov nárast počtu alergií, pretože ľudský organizmus si v dôsledku absencie infekcií nemôže vytvoriť účinné protilátky.
Kým sa bude môcť prikročiť k testom vakcíny na ľuďoch, musia ďalšie štúdie ukázať, či u psov nenastali nečakané problémy. Išlo totiž o prvé pokusy s týmito zvieratami s cieľom liečiť potravinovú alergiu.
Účinná metóda liečby potravinových alergií pre ľudí zatiaľ neexistuje. U človeka môže už veľmi malé množstvo potraviny vyvolať alergickú reakciu alebo až smrteľný anafylaktický šok. Kritická je najmä alergia na búrske oriešky alebo mlieko, pretože tieto potraviny sa pridávajú do širokej palety výrobkov.