Bratislava 24. decembra (TASR) - Hubová polievka, kapustnica, vyprážaný kapor, čerstvo upečený orechovník a makovník, oplátky, med a cesnak - nič z toho nesmie chýbať na Štedrý deň na slávnostne prestretom stole v rodine prezidenta SR Ivana Gašparoviča.
Aj keď prvá dáma v tento deň pripravuje aj tradičnú kapustnicu, súčasťou štedrej večere je v jej rodine práve hubová polievka. "Kapustnica je na deň, ak by bol niekto veľmi hladný. Hubovou polievkou začíname po oplátke s medom štedrú večeru," vysvetlila prvá dáma. V rodine hlavy štátu mávajú nezapraženú vianočnú kapustnicu s klobásou, hubami a so sušenými slivkami. "Nie je to ťažká príprava. Kapustu, vodu, sušené hríby a tri - štyri sušené slivky sa uvaria, dochutím ich soľou a trochu vegety," prezradila. Do hubovej polievky dáva prvá dáma na kocky nakrájané zemiaky, pridá smotanu a trochu hladkej múky.
Okrem toho v tento sviatočný deň prvá dáma vždy upečie orechovník a makovník, pretože "tie sú najlepšie čerstvé", pečie aj slané tyčinky, perníky, biskupský chlebíček a čokoládovo-orechovú tortu. "Tá je na každom sviatočnom stole, je trochu viac sladká, ale nám to nevadí, všetkým chutí," poznamenala Silvia Gašparovičová. Vysvetlila, že vo vianočnom období má jej rodina viac dôvodov na oslavu - obe deti prezidentského páru sa narodili v decembri a prvá dáma 15. januára.
Kapra kupuje prezidentský pár už vopred pripraveného. Podľa slov prvej dámy však hlave rodiny nerobí problém chopiť sa najťažšej úlohy a zabiť ho. "Kým sme mávali živého, musela pri zabíjaní asistovať celá rodina. Všetko bolo mokré, takže to bola práca pre celú rodinu," dodala s úsmevom.