Praha 21. decembra (TASR) - Českí ochrancovia zvierat ohlásili ambiciózny program: chcú dosiahnuť, aby si ľudia prestali na Štedrý večer pripravovať ako tradičné jedlo kapry.
"Je paradoxné, že Vianoce, ktoré sú tradične chápané ako sviatky pokoja a lásky, sa odohrávajú v znamení masakrovania týchto zvierat. Každý rok je pri príležitosti tohto sviatku zabitých okolo dvoch miliónov kaprov vo veku troch až štyroch rokov. V prírode by mali nádej dožiť sa približne 20-30 rokov," tvrdí Petr Schmied z organizácie "Svoboda zvířat".
Avšak pre veľkú väčšinu Čechov - podľa výsledkov najnovšieho výskumu je to až 88 percent - neprichádza do úvahy vzdať sa na vianočné sviatky vyprážaného kapra a zemiakového šalátu. Je to rovnako absurdná požiadavka, ako keby niekto žiadal od Britov, aby sa vzdali na Vianoce pečeného moriaka, alebo od Američanov to isté na Deň vďakyvzdania.
"Štedrovečerná večera bez kapra a bez rybacej polievky je pre mňa nepredstaviteľná," tvrdí český herec Rudolf Hrušínský starší, ktorý je podobne ako bol aj jeho zosnulý otec, vášnivým rybárom. "Mojím zvykom je jesť kapra aj na Boží hod, studeného z chladničky s nastrúhaným chrenom a citrónom," dodal Hrušínský oblizujúc si pritom pery.
Zaujímavou perličkou je, že Hrušínský ako zapálený rybár tento rok osobne na Staromestskom námestí kapry naberal z kadí, vážil a ukladal do tašiek. Pre kupujúcich to bolo skutočné prekvapenie, že im vianočného kapra predával tento známy herec. Vraj mu to išlo celkom dobre a keby herectvo zavesil na klinec, určite by sa v odbore rybárstva nestratil. Tak to aspoň tvrdí český denník Blesk.
Týždeň pred Vianocami sa v Prahe a vo všetkých mestách i obciach objavuje nespočetné množstvo kadí naplnených kaprami. Zákazník si vyberie kapra a predávajúci potom podľa francúzskej tlačovej agentúry AFP "rybu nemilosrdne udrie a potom jej impozantným nožom odreže hlavu". Za príplatok predavač rybu zbaví šupín a aj vypitve.
"A všetko toto sa deje pred očami detí. Ale to vôbec ich rodičov neznepokojuje," hovorí Schmied, odsudzujúc utrpenie, na ktoré sú kapry odsúdené.
"Nemyslím si, že by to pre ryby bolo stresujúce. Sú pravidlá, ktoré je potrebné rešpektovať pri predaji na uliciach, napríklad to, že v kadiach musí byť liter vody na kilo kapra," odporuje manažér najvýznamnejšieho českého rybárskeho podniku, Rybářství Třeboň. "Pevne verím, že tradícia štedrovečerného kapra sa zachová aj v budúcnosti," hovorí Josef Mareš.
Českí ochrancovia zvierat v posledných dňoch zintenzívňujú svoju kampaň proti predaju kaprov, debatujú so zákazníkmi a usilujú sa ich presvedčiť, aby z českých ulíc zmizli predvianočné "jatky na ryby".
Snažia sa ich presvedčiť, že predtým Česi jedávali na Vianoce skôr vegetariánske jedlá, kuba - pokrm zo sušených hríbov a krúp, pučálku, čo bol naklíčený hrach či kyselo - kyslú polievku. Kapor je podľa ochrancov zvierat vraj až novodobá tradícia, pochádzajúca z 19. storočia.
Ochrancovia zvierat však v tom nemajú celkom pravdu, lebo je známe, že ryby ako pôstne jedlo začala presadzovať katolícka cirkev už dávno v stredoveku. Podľa katolíckych pôstnych predpisov sa totiž v čase pôstu nemohlo jesť mäso teplokrvných zvierat, ale ryby medzi ne nepatria.
Kláštory a neskôr aj panské majetky budovali z toho dôvodu vlastné rybníky na chov rýb, najmä kaprov. Známe sú juhočeské rybníky, ktoré sú plne funkčné už po stáročia, majú veľký hospodársky význam a neodmysliteľne patria k charakteru juhočeskej krajiny.
Zaujímavé je, že odborníci považujú kapry za akúsi "burinu" v európskych vodách, ktorá sa sem dostala z Ďalekého východu ešte v staroveku a potom sa rýchlo všade rozšírila. Kapor je známy svojou veľkou žravosťou a nesmiernou plodnosťou, pričom jedna ryba vyprodukuje milióny ikier.
Podľa Josefa Dubena, hovorcu českej štátnej veterinárnej správy, je potrebné rozlišovať medzi skutočnými ochrancami zvierat a ich militantou odnožou, ktorá by chcela všetkých ostatných ľudí zmeniť na vegetariánov alebo dokonca na vegánov. "Pre človeka je prirodzené jesť všetko, ale je ťažké polemizovať o tom s tými, ktorí zo svojho stravovania robia náboženstvo," uviedol Duben.
V niektorých rodinách sa čoraz viac rozmáha aj tradícia vypúšťania štedrovečerného kapra nazad do prírodných vôd. Odborníci však predtým varujú a upozorňujú, že takýto kapor je celkom určite odsúdený na uhynutie počas niekoľkých hodín.
4 12 vr dem