Bobule tohto roku dosahujú vyše štyridsať stupňov cukornatosti, čo v minulých rokoch nebolo. Mráz totiž neprichádzal, podľa špecialistov sa musí toto hrozno zberať pri teplote okolo mínus desať a viac stupňov Celzia.
Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva a. s. Vinné sklepy Valtice Antonín Šťastný uviedol, že hrozno, ktoré prekonalo vysoký mráz, sa musí čo najrýchlejšie spracovať. "Oproti klasickej technológii sa bobule nemelú, len sa na ne pôsobí rovnomerným tlakom. Tak sa získa najkvalitnejšia šťava, ktorá takmer neobsahuje biologickú vodu - tá vymrzla. V pravidelných polhodinových intervaloch meriame cukornatosť, ktorá nesmie klesnúť pod 32 stupňov. Inak lisovanie zastavíme. Potom nasleduje pomalé odkalenie šťavy a trojmesačné kvasenie," povedal Šťastný. Len čo dosiahne požadovanú hladinu alkoholu, víno sa stáča.
Ľadové víno budú piť zákazníci až koncom budúceho roka. "Ide o vzácny nápoj, ktorý sa pije len pri výnimočných príležitostiach. Je v ňom skutočne zakliate slnko. Tomu zodpovedá i cena, fľaša z nášho podniku s obsahom 0,4 litra stojí zákazníka v obchode viac ako 500 korún," podotkol generálny riaditeľ. Pripomenul, že vinársky zákon síce stanovuje, že na ľadové víno sa môžu bobule zberať už pri mínus šiestich stupňoch, ale najkvalitnejší nápoj sa vyrába z hrozna, ktoré prekonalo viac ako desaťstupňový mráz.
Výrobou tohto špeciálneho vína sa na južnej Morave zaoberajú i súkromníci. Jedným z nich je Stanislav Holc z Novosediel v okrese Břeclav. "V decembri som zobral 4,6 tony zmrznutého hrozna z dvoch hektárov viníc. Na zber som pozval len najlepších priateľov, ide totiž o šetrné strihanie hrozna. Práve k týmto ľuďom mám dôveru, že nezničia ani jedinú bobuľu," pochválil sa vinohradník. Doplnil, že ľadové víno je vysoko prestížna záležitosť, ktorá sa nepodarí každý rok.
(spravodajkyňa TASR Dana Meissnerová) kr pel