SME

Ľadové hrozno je vzácnosť

Znojmo 14. decembra (TASR) - Zber najkvalitnejšieho ľadového hrozna sa práve skončil v známych viniciach Šobes a Peklo v okrese Znojmo na juhu Moravy.

Bobule tohto roku dosahujú vyše štyridsať stupňov cukornatosti, čo v minulých rokoch nebolo. Mráz totiž neprichádzal, podľa špecialistov sa musí toto hrozno zberať pri teplote okolo mínus desať a viac stupňov Celzia.

Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva a. s. Vinné sklepy Valtice Antonín Šťastný uviedol, že hrozno, ktoré prekonalo vysoký mráz, sa musí čo najrýchlejšie spracovať. "Oproti klasickej technológii sa bobule nemelú, len sa na ne pôsobí rovnomerným tlakom. Tak sa získa najkvalitnejšia šťava, ktorá takmer neobsahuje biologickú vodu - tá vymrzla. V pravidelných polhodinových intervaloch meriame cukornatosť, ktorá nesmie klesnúť pod 32 stupňov. Inak lisovanie zastavíme. Potom nasleduje pomalé odkalenie šťavy a trojmesačné kvasenie," povedal Šťastný. Len čo dosiahne požadovanú hladinu alkoholu, víno sa stáča.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ľadové víno budú piť zákazníci až koncom budúceho roka. "Ide o vzácny nápoj, ktorý sa pije len pri výnimočných príležitostiach. Je v ňom skutočne zakliate slnko. Tomu zodpovedá i cena, fľaša z nášho podniku s obsahom 0,4 litra stojí zákazníka v obchode viac ako 500 korún," podotkol generálny riaditeľ. Pripomenul, že vinársky zákon síce stanovuje, že na ľadové víno sa môžu bobule zberať už pri mínus šiestich stupňoch, ale najkvalitnejší nápoj sa vyrába z hrozna, ktoré prekonalo viac ako desaťstupňový mráz.

Výrobou tohto špeciálneho vína sa na južnej Morave zaoberajú i súkromníci. Jedným z nich je Stanislav Holc z Novosediel v okrese Břeclav. "V decembri som zobral 4,6 tony zmrznutého hrozna z dvoch hektárov viníc. Na zber som pozval len najlepších priateľov, ide totiž o šetrné strihanie hrozna. Práve k týmto ľuďom mám dôveru, že nezničia ani jedinú bobuľu," pochválil sa vinohradník. Doplnil, že ľadové víno je vysoko prestížna záležitosť, ktorá sa nepodarí každý rok.

SkryťVypnúť reklamu

(spravodajkyňa TASR Dana Meissnerová) kr pel

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 348
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 922
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 690
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 158
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 813
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 174
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 688
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 610
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu