Rím 12. decembra (TASR) - Tempo života sa môže v rozvinutých krajinách stále zvyšovať, ale Taliani si uprostred dňa vždy nájdu čas a zájdu domov či do reštaurácie na pastu a niektorí si dokonca aj zdriemnu.
Podľa prieskumu národného štatistického inštitútu Istat, ktorý sa zaoberal zvykmi a životným štýlom 58.000 osôb v roku 2000, až 75 percent Talianov ide na obed domov. Obed je stále považovaný za hlavné jedlo dňa.
Počet Talianov, ktorí sa idú uprostred dňa domov najesť, klesol oproti roku 1993 - keď v rodinnom kruhu obedovalo asi 85 percent Talianov - o desať percent.
Aj napriek tomu, že moderná doba si vyžiadala hektickejší životný štýl, si až 20 percent tých, čo si obed najlepšie vychutnajú doma, pred návratom do práce nájde čas aj na zdriemnutie.
Pasta, chlieb a ryža stále tvoria ťažisko stredomorskej stravy - 87 percent Talianov je tieto jedlá aspoň raz denne. Navyše, najobľúbenejšou prísadou do pokrmov je pre 93 percent Talianov stále olivový olej.
Milovníci dobrého vína - aspoň príležitostní - tvoria stabilne 58 percent populácie Apeninského polostrova.