Presne pred rokom sa zišli na utajenom stretnutí piati nezávislí poslanci s premiérom Mikulášom Dzurindom. V hoteli Holiday In hovorili o otázkach dňa a prípadnej podpore koaličnej väčšiny. Stretnutie však médiá odhalili a jeho dôvody musel vysvetľovať predseda vlády aj poslanci. Témou dňa to bolo niekoľko týždňov najmä pre utajený charakter.
Po čase vyšlo najavo, že išlo o zle zvolené miesto. Do politického a mediálneho prostredia sa informácia dostala vďaka podnikateľovi, ktorého firma sídli v priestoroch Holiday In.
Odvtedy rokujú politici výlučne v reštauráciách, ktoré sú oddelené od hotelových a firemných priestorov. Kritériom je aj vybraná klientela, čo najviac komplikovaný prístup pre širokú verejnosť, osobitný salónik alebo sekciou oddelený stôl, tlmená hudba i kvalitná kuchyňa.
Politici využívajú utajené stretnutia odnepamäti.
Neformálne a neoficiálne na nich riešia otázky zložitého charakteru, ktoré alebo nemajú ideálne riešenie, alebo sú predmetom dlhodobej vyjednávacej taktiky. Vyjasňujú si na nich svoje postoje a záujmy, aby predchádzali ich kríženiu. Hovorí sa tam o obsadzovaní aj výmene kresiel, o zákulisných informáciách, o spôsobe taktiky a politického boja i o obchode.
Z týchto reštaurácií alebo kaviarní sa postupne stane obľúbený podnik politika.
V podzemí reštaurácie Leberfinger sa v roku 1998 zrodila koalícia SDK, SDĽ, SMK a SOP a dnes tam chodí väčšina politikov SDKÚ. Luxusnú reštauráciu Caribic's politici spoznali na stretnutiach s podnikateľmi - a možno aj s lobistami - a dnes v nej možno stretnúť špičku všetkých politických strán. Steem & Coffe patrí poslancovi Smeru Robertovi Kaliňákovi a jeho spolustraníci tam naučili chodiť ďalších politických kolegov. Reštauráciu v Limbachu navštevovali členovia tretieho Mečiarovho kabinetu a po ich odporúčaní tam dnes možno stretnúť špičku z HZDS, SDKÚ, KDH, SMK, Smeru i ANO.
Prečo si ich obľúbili? V neposlednom rade aj preto, že ich personál pozná a zachováva diskrétnosť. (dam)
Stretnutia, ktoré nezostali utajené Po voľbách v roku 1998 sa v reštaurácii Leberfinger stretli predstavitelia SDK, SDĽ, SMK a SOP, kde sa dohodli o spoločnej koalícii.
Začiatkom roka 1999 sa stretol poradca premiéra Mikuláša Dzurindu a poslanec SDK Branislav Orava so zahraničnou spoločnosťou, ktorá mala záujem o získanie licencie na tretí mobilný operátor na Slovensku. Stretnutie sa vtedy označovalo ako pokus o klientelizmus a Orava sa vzdal funkcie premiérovho poradcu.
V lete 2000 sa stretli v cukrárni pod Hradom minister spravodlivosti a šéf KDH Ján Čarnogurský, predseda SDĽ a parlamentu Jozef Migaš a riaditeľ Devín banky Ľubomír Kanis. Čarnogurský sa vtedy angažoval v deblokáciách ruského dlhu, ktorý vykonávala a z ktorého profitovala Devín banka.
V septembri 2000 sa v Limbašskej reštaurácii stretol Pavol Rusko s Vladimírom Mečiarom. Hovorili o vstupe Pavla Ruska do politiky. Médiá sa o stretnutí dozvedeli z anonymných telefonátov. Neskôr sa špekulovalo, že sa schôdzka odtajnila vďaka informáciám od bývalého premiéra.
Začiatkom roka 2002 sa v reštaurácii U troch mušketierov stretol vtedajší minister dopravy Jozef Macejko s lobistom Jozefom Bakšayom. Ministerstvo vtedy rozhodovalo o výsledku tendra na dodávku ľahkých motorových vozidiel pre Železnice SR. Neskôr vysvitlo, že Bakšay loboval v prospech jednej z prihlásených spoločností. Dnes sú v tejto súvislosti prešetrovaní slovenskou políciou.
Koncom júla 2003 sa stretol Pavol Rusko s Robertom Ficom v reštaurácii Caribic's. V tom čase sa hovorilo o možnom odchode ANO z koalície.
V novembri 2003 sa stretol premiér Mikuláš Dzurinda s nezávislými poslancami Elsnerom, Kiňom, Nemcsicsom, Polkom a Arvayom v hoteli Holiday In. Stretnutie sa konalo potom, ako ohlásili niektorí poslanci SDKÚ vznik vlastnej platformy a pozícia Dzurindu ako predsedu SDKÚ i vlády sa na chvíľu oslabila.
Manažéri Slovenských elektrární sa pred 10 dňami stretli v luxusnom komplexe maďarského Dunakiliti s predstaviteľmi súkromnej spoločnosti. Išlo o firmu Endress & Houser, ktorá im odprezentovala svoj výrobok. Stretnutie bolo utajené z dôvodu, že išlo o potenciálneho dodávateľa elektrární, ktorý riaditeľom divízií elektrární zaplatil obed a golf. (dam)
Najvyhľadávanejšie reštaurácie politikov: kto kam chodí a z akých dôvodov
Modrá guľa: Súkromie aj pre rodinné oslavy premiéra
Novým hosťom Modrej gule sa po príchode do Prezidentského paláca stal Ivan Gašparovič, ktorý má z kuchyne najradšej strapačky a chodieva tam aj s manželkou.
Jedným z najčastejších politických hostí je v Modrej guli zase premiér Mikuláš Dzurinda. Dáva si tradičné menu a veľa zeleniny. Aj on tam chodieva s rodinou, ale aj na pracovné či súkromné stretnutia s politickými partnermi. Na to mu vždy vyhradia osobitný salónik.
Okrem neho tam často chodí na súkromné i pracovné obedy Rudolf Chmel, Rudolf Zajac, František Mikloško či Vladimír Palko. Oficiálne návštevy si tam pozývajú ministerstvá, prezidentská kancelária, zástupcovia zahraničných veľvyslanectiev aj našej diplomacie, aj vedúci predstavitelia SIS.
Niekedy sa tam náhodne stretnú predstavitelia aj troch politických strán, no medzi najkurióznejšie diskusie patrí tá, keď sa rakúsky a japonský veľvyslanec zhovárali po slovensky.
Politici obohatili aj ponuku jedálneho lístka Modrej gule - odporučili doň zaradiť opekaný baklažán s olivovým olejom, hruškovicu či portské víno.
Za vlády Vladimíra Mečiara tam chceli politici zaviesť klubové karty a VIP priestory, no vedenie reštaurácie to odmietlo.
Špecialita: Sviečkové medailónky s pečeňou a ananásom za 415 korún, cesnačka, demikát. Halušky sa pripravujú iba zo špeciálnych surovín, majú z nich 12 druhov.
Výhody:
* Reštaurácia je presklenená, s terasami na dve svetové strany.
* K dispozícii je bar a súkromný salónik s výhľadom na Prezidentský palác. Ten najčastejšie využívajú politici, naraz v ňom môže rokovať dvanásť ľudí.
* Prevádzkar víta hostí už pri výťahu, nasmeruje ich k stolu podľa typu návštevy a charakteru stolovania.
* Personál reštaurácie sa snaží o vytvorenie domáckej atmosféry, hudba je tlmená, obsluha diskrétna.
Jasmín: Politici platia lepšie ako športovci
Nenápadná čínska reštaurácia Jasmín je obľúbeným miestom politikov z KDH, stálymi klientmi sú František Mikloško, predseda parlamentu Pavol Hrušovský i ministri Rudolf Zajac a Vladimír Palko. Spolu s Petrom Zajacom sa tu spomínaní politici stretávajú aj spoločne.
Jedia čínske jedlá, paličky však nepoužívajú.
Častým hosťom tam býva aj hokejista Žigmund Pálffy, ktorý si na rozdiel od politikov dáva zvyčajne iba pivo a lacné denné menu.
Špecialita : Politická špička najčastejšie jedáva bravčové na čínskej zelenine za 258 korún. Po zvolení za prezidenta si tam dal Ivan Gašparovič pečenú kačicu.
Výhody:
* Uvoľnená atmosféra typicky čínskej reštaurácie, neformálne prostredie.
* Pred reštauráciou sa dá bez problémov parkovať.
Steam & Coffee: Aj pre politikov s cigarou
Spolumajiteľom siete reštaurácií Steam & Coffee je poslanec Robert Kaliňák, podľa personálu však do prevádzky vôbec nezasahuje.
Uvoľnená atmosféra západných barov a kaviarní vyhovuje ministrovi Danielovi Lipšicovi, manažérovi Fedorovi Flašíkovi, europoslankyni Monike Beňovej, jej kolegyni Eve Černej, aj predsedovi parlamentu Pavlovi Hrušovskému a prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi.
Vídať tam aj modelky Ivanu Christovú a Silviu Lakatošovú.
Špecialita: Thajská polievka s krevetami za 89 korún, steak Tennessee s whisky za 379 korún, smotanovo-špargľová polievka s penou ako cappucino za 79 korún. Stále sa zlepšuje aj ponuka ázijských jedál. Jedným z najnáročnejších hostí je gurmán Kaliňák, má rád najmä bulharské jedlá s paprikou.
Výhody:
* Reštaurácia má fajčiarsku aj nefajčiarsku časť so silnou klimatizáciou, preto tam možno fajčiť aj cigary.
* Sú tam aj súkromné boxy, jesť sa dá aj v bare.
* Čašníci sú profesionálmi a ovládajú tradičné spôsoby - napríklad nosia obrúsok cez ruku, sú úslužní, ale diskrétni s odstupom od zákazníkov.
Caribic's: Za dotyk Karibiku sa platia tisíce
Do reštaurácie Caribic's chodia predstavitelia všetkých parlamentných strán okrem KSS. Najčastejšími hosťami sú Mikuláš Dzurinda a Pavol Rusko. Ministra hospodárstva možno stretnúť v Caribic'se aj 4-krát za týždeň - podľa personálu si tam niekedy v ten istý deň dá obed aj večeru.
Okrem nich tam často chodí vicepremiér Ivan Mikloš, riaditelia štátnych podnikov, politici SMK. Tí tam už tri roky po sebe zorganizovali predvianočný večierok, noblesné stretnutie približne so 150 ľuďmi.
Rus Žirinovskij si tu počas svetového kongresu pochutil na polievke z morských špecialít. Zo slovenských politikov experimentuje najmä Béla Bugár, naopak Rusko je v jedle zdržanlivý - obvykle si objednáva kuracie prsia so zemiakovou kašou a s kompótom.
Špecialita: Najdrahším ponúkaným jedlom je homár, porcia pre dvoch ľudí stojí 8-tisíc korún. Čerstvé ryby, krevety či homáre do reštaurácie dovážajú každých päť dní.
Výhody:
* Podnik má tri časti - dve reštauračné miestnosti a jeden salónik, využívaný na rokovania alebo na utajené stretnutia. Štýl reštaurácie určil majiteľ, ktorý dlhšie žil v Karibiku - na stenách visia rybárske siete a namiesto dekorácie sú tam mušle.
* Dá sa tam dobre dostať autom a hneď pri reštaurácii sú dve strážené parkoviská.
* Hostí upokojuje typická karibská hudba v tlmenom tóne.
Ludwig: Nechodia tam len Mečiar s Gašparovičom
Okrem Vladimíra Mečiara a súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča chodí do Ludwiga kompletná politická špička. Ide skôr o súkromné návštevy, na pracovné obedy tam prichádzajú najmä podnikatelia.
Špeciality: Bežné jedlá sa tu nepodávajú, v jedálničku sú iba labužnícke špeciality. Napríklad prudko opekaná foie gras (kačacia pečeň) za 420 Sk, tekvicová polievka za 140 Sk, čokoládový markíz s vanilkovou zmrzlinou za 180 Sk podľa špeciálnej receptúry z Francúzska. Z vín je exkluzívne francúzske Chateau Palmer 1988 za 15 600 korún, predá sa ich asi šesť za rok. Proces podávania drahého vína trvá asi desať minút, pred hosťom sa prelieva do karafy. Najdrahším jedlom je jelení chrbát so šípkovou omáčkou za 520 Sk.
Výhody podniku:
* Nikto po politikoch nepozerá, majú súkromie v skrytej reštaurácii.
* Ponúkajú sa tu iba špeciality, majiteľ si originálne receptúry priniesol z francúzskych reštaurácií, recepty sú teda originály.
* Reštaurácia je skrytá v pasáži, oddelená od kaviarne. Vedie k nej samostatné schodisko navrhnuté talianskym architektom.
* Interiér skrášľuje obrovský gobelín, ktorý tkalo šesť žien dva roky. Na stenách sú kópie obrazov van Gogha, nechýbajú ani slávne Slnečnice.
Poloha: V Starom Meste hneď vedľa Jazz caffé.
Au caffe: Politici tam chodia na steaky
Reštauráciu obnovil Ľubo Roman mladší, chodí tam preto najmä veľa predstaviteľov Bratislavského samosprávneho kraja.
Z politikov tam chodia najmä tí, ktorí si potrpia na komfort. Častými hosťami sú ministri Pavol Rusko, Rudolf Zajac i poslanec Jirko Malchárek. Bol tam už aj prezident Ivan Gašparovič.
Špecialita: Podnik sa špecializuje najmä na modernú taliansku kuchyňu. Túto stratégiu zvolil Ľubo Roman mladší. Politikom napriek tom najviac chutia steaky, ryby, až potom cestoviny, ktorých cena sa pohybuje okolo 250 korún. Možno si tu objednať aj takú špecialitu ako chobotnica s cukinou za 450 korún.
Výhody:
* Podnik má oddelenú kaviarenskú a reštauračnú časť, k dispozícii je aj súkromný salónik s kapacitou 20 ľudí, využívaný aj na rokovania politikov.
* Cestoviny sa vyrábajú priamo v reštaurácii z pravej talianskej múky.
* Je tam možnosť posedieť si na terase s výhľadom na Dunaj a centrum Bratislavy, ale možno tam aj tancovať.
* Nechýba veľké ohradené parkovisko.
Plzenský dvor: Pivo a sviečková pre študentov i pre politikov
Najpravidelnejším hosťom Plzenského dvora je už niekoľko rokov dnešný minister dopravy Pavol Prokopovič. Naučil tam chodiť aj svojich spolustraníkov z SDKÚ vrátane premiéra Mikuláša Dzurindu. Pravidelným hosťom tam býva aj bývalý šéf NBÚ Ján Mojžiš.
Pred príchodom politikov podnik väčšinou skontroluje ochranka a ochutnávači jedla. Okrem nich tam chodievajú ľudia z umeleckej brandže - najmä Miro Noga, Boris Filan, Berky Mrenica či Ivan Vojtek.
Špecialita: Na jedálnom lístku sú takmer výlučne špeciality českej kuchyne. Medzi politikmi je veľmi obľúbená tradičná sviečková na smotane za 129 korún. Špecialitami podniku sú plzenské prkno, zabíjačkové špikované rebrá, bravčové kolená či tlačenka. Na svoje si tu prídu skôr gurmáni ako zástancovia zdravého stravovania.
V ponuke sú štyri druhy piva. Sú čapované v klasických keramických pohároch dovezených z Čiech, jeden stojí 1400 korún. Všetky jedlá pripravujú skúsení kuchári.
Výhody:
* Interiér Plzenského dvora pripomína typické švejkovské staročeské pivárne.
* Je tam uvoľnená atmosféra, medzi hosťami sú študenti rovnako ako manažéri v kravatách.
* Väčšina stolov je oddelená drevenými prepážkami, čo zabezpečuje súkromie.
* Pivo je čapované klasickým, staročeským spôsobom. Ak príde väčšia skupina, môžu si pivo sami čapovať priamo na stole.
* Podnik má veľkú kapacitu, až 200 ľudí. Interiér je členitý, so súkromným salónikom, čo vyhovuje známym ľuďom.
* K pivárni patrí veľká terasa. Na pivných festivaloch sa tu každoročne schádza okolo 400 ľudí.
Vinotéka U svätého Urbana: Kvalitné víno aj pre abstinentov
Politici sa vo vinotéke U svätého Urbana stretávajú veľmi diskrétne. Zväčša príde jeden a mobilom privolá ďalších. Chodia inkognito a sedia v pivničných priestoroch.
Najčastejším klientom je Pavol Rusko. Kupuje víno a za fľašu bežne zaplatí 6-tisíc korún. Je abstinentom, víno je preto zväčša určené ako dar pre politických kolegov.
Stretnúť tam možno aj ministrov Kukana a Lipšica, poslanca Kaliňáka (ktorý takisto nepije alkohol) či predsedu parlamentu Hrušovského. Niekedy posielajú politici po víno len svojich asistentov.
Špecialita: V ponuke je jedno z najdrahších vín sveta Chateau Petru za 108-tisíc korún. Jedno z najlepších slovenských vín je Rizling rínsky 2002 za 1200 korún, okrem neho ďalších 250 slovenských a 200 zahraničných vín (Austrália, Afrika, USA, Španielsko, Portugalsko, Chile).
Výhody:
* Obchod s vínom je oddelený od vinotéky.
* Od šiestej večer hrá vo vinotéke živá hudba, pozývajú sem akordeónistu. Obľúbené sú argentínske tangá a francúzske šansóny.
* K dispozícii je bar, veľký výber zahraničných aj domácich syrov, cigár.
* Poradenský servis je pri predaji vína grátis, vo svojej triede nemajú v Bratislave konkurenciu.